избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2007 отпечатай
Балканската работна група по египетския лешояд [ 2008-06-23 07:30:57 ]

проведе редовната си среща от 15 до 17 ноември т. г. в природозащитния център на БДЗП в Маджарово. Бяха представени 13 презентации, засягащи природозащитните дейности в България, Македония, Сърбия и района на Дадя в Гърция. За състоянието на египетския лешояд в Албания и Франция, информация беше предоставена от Бен Халман и Паскал Ораби от Франция.

Дискусиите бяха по актуални въпроси, свързани с уеднаквяване мониторинга на вида в различните балкански страни, координиране на съвместни мониторингови дейности и приоритизиране на най-спешните природозащитни мерки. Представители на Зелени Балкани изнесоха обобщена информация за случаите на лешояди, постъпили за лечение или диагностициране на смъртта в Рехабилитационния център на организацията в Стара Загора. Състоя се и сесия за дейностите, насочени срещу използването на отровни вещества в природата – химикали в селското стопанство и отрови срещу хищници.

Втория ден оживена дискусия проведе българската работна група по опазване на египетския лешояд. За следващ етап беше отложена работата по Балкански план за опазване на вида.Организатори на срещата бяха БДЗП и Фондът за дивата флора и фауна. Участваха още представители на Дружеството за защита на хищните птици, Сдружение Зелени Балкани, Централна лаборатория по обща екология, Българска фондация биоразнообразие, Македонското екологично дружество, WWF Гърция, EPO Гърция, Института за опазване на природата на Сърбия и Фондацията за опазване на черния лешояд (Испания), както и заинтересовани от работата по обсъжданите проблеми доброволци на БДЗП.


Повече за проекта на БДЗП Спешни мерки за опазване на египетския лешояд в България

 

<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax