избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2007 отпечатай
Мониторинг на Бургаските езера [ 2007-11-15 12:01:01 ]
Зимният орнитологичен мониторинг на Бургаския езерен комплекс и тази година се провежда по утвърдената през годините схема. Първата есенно – зимна обиколка на влажните зони около Бургас беше в началото на септември. Екипът на БДЗП – Бургас посети значимите водоеми в районите на язовир Порой, Поморийско езеро и Атанасовско езеро. Още през септември беше установен силен спад на нивото на  водата в язовир Порой и в Поморийско езеро. Най-вероятно това е и причината за сравнително малкото установени птици по тези места до момента. На територията на Поморийско езеро беше регистрирано и бракониерство. Нарушението е преустановено след подаден сигнал до полицията.

Следващата фаза от мониторинга беше осъществена от два паралелни екипа. Единият беше на обиколка в района на езерото Вая и успя да преустанови бракониерски лов на диви пойни птици. Ловът е прекратен след като доброволците на БДЗП разяснили на ловците, че заниманието им е незаконно и подсъдимо. Вторият екип се натъкна на незаконен риболов на устието на река Изворска.

По време на мониторинга са наблюдавани около 25 000 птици от 35 вида. До момента най-многобройни са белочелите водни кокошки и кафявоглавите потапници. По-интересните наблюдавани видове са тундров лебед, червен ангъч и малка бяла чапла.Орнитологичният мониторинг на Бургаските езера е сред основните природозащитни дейности на БДЗП в региона. Обиколките за мониторинг на езерата се правят на две седмици.  Мониторингът дава ясна картина за състоянието на влажните зони и заплахите над тях, способства да се определи с относителна точност числеността и видовата принадлежност на водолюбивите птици, да се отбележат нарушенията на природозащитното законодателство, да се обучат доброволците на БДЗП в експертна работа. При осъществяването му се прилага методиката за орнитологични изследвания на влажни зони от международно значение. Числените и видови характеристики на водолюбивите птици се определят от предварително набелязани  точки, които дават възможност за 100 % покритие на водоемите.

Още за мониторинга и други новини в информационния сайт на БДЗП - Бургас
<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax