избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2007 отпечатай
Калиакра и Емине са орязани от Натура 2000 [ 2007-10-25 12:01:01 ]
 

заради инвестиционни намерения днес на заседание на Националния съвет по биологично разнообразие. Съветът гледа общо 44 предложения за зони от Натура 2000. Те бяха отложени за включване в екомрежата от МС през март т. г., а границите им дадени за прецизиране от експерти на БАН.

От Калиакра са орязани 5286 ха земеделски земи в терени, за които е планирано изграждане на ветроенергийни паркове. От Емине се изключват 2206 ха крайбрежни територии от Влас до Ахелой, които са с приети устройствени планове, т. е. вече са застроени с курортни комплекси. Съветът отхвърли скандално Рила-буфер по Директивата за местообитанията, въпреки предложението на БАН, зоната да остане и то в първоначалните си граници. В рамките на зоната има два проекта за ски курорти - Супер Боровец и Езерата-Паничище-връх Кабул.

Решението на НСБР обяви на пресконференция след заседанието зам.-министърът на околната среда и водите Йордан Дардов като обобщи, че от 26 зони за птиците, 24 са приети в предложените граници. На три зони по директивата по  местообитанията също са нанесени корекции, без промени са приети 15. Общо зоните по двете директиви у нас са 342, а площта на мрежата заема 33,8% от територията на страната.

И двете окастрени по Директивата за птиците зони са от изключително значение за мигриращите птици. Изключването на земеделските земи от зона Калиакра е зелена светлина за строителството на ветрогенератори в участъка между Каварна и резерват Калиакра – място, което мигриращите птици няма как да прескочат или заобиколят по неизменното от векове миграционно трасе. Земеделските земи в района са предложени за част от зоната и заради нощувката по време на миграция на големи ята от щъркели, наброяващи често над 5000 птици. Това са площи, където се хранят мигриращите грабливи птици, ключови са и за храненето на редица видове, сред които дебелоклюната чучулига – вид застрашен на ниво ЕС и с най-плътна популация у нас в района на Калиакра.

Експертите от БАН декларираха пред медиите, че предложените от тях граници ще осигурят опазването на мигриращите през Калиакра птици и орязването им няма да намали значимостта на зоната. На пресконференцията не се чуха обаче изказаните по време на заседанието аргументи, а именно, че правейки оценка на границите са имали предвид и възможностите за развитие на бизнеса.

Изключването на площи от зона Емине пък е напълно неоснователно както от екологична, така и от гледна точка развитие и инвестиции. По публикации на БАН над тези терени също прелитат потоци от хиляди мигриращи щъркели, пеликани и грабливи птици. Включването в Натура-зона налага стандартни ограничения за опазване на мигриращите птици като строителство на летища, небостъргачи, радиокули и ветрогенератори, т. е. съоръжения принципно неприемливи за съществуващите вече там курорти.

БДЗП припомня, че по повод ветрогенераторите на Калиакра вече е отворен файл от Бернската конвенция и отдавна са констатирани щетите, които строителството на ветропаркове нанася там. Ако се стигне до неприемливи от научна и природозащитна гледна точка граници на защитената зона, проблемът ще бъде отнесен до ЕК.

За допълнителна информация:
Ирина Матеева, e-mail: irina.kostadinova@bspb.org; GSM 0878599360

София, 25 октомври 2007

<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax