избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2006 отпечатай
Ползите от Натура 2000 за общините и хората са повече от ограниченията [ 2006-12-13 12:01:01 ]
Това бе едно от основните послания, което чуха от Министъра на околната среда и водите кметовете на черноморските общини на среща в Министерския съвет вчера, 12 декември 2006 г. За строителството ще има ясни и точни ограничения, а не забрана, поясни министърът. По този начин ще се спре презастрояването, а имотите ще увеличават постоянно стойността си. Министър Чакъров даде за пример Гърция, където цените на земите в Натура 2000 са в пъти по-високи от тези извън мрежата.

За собствениците и ползвателите на земеделски земи и гори в Натура 2000 зони са предвидени средства за компенсация на пропуснати ползи и за насърчаване на екологосъобразно ползване. Тези плащания ще се извършват всяка година и могат да достигнат до 600 евро на хектар, поясниха от Министерство на земеделието и горите.

За съжаление, малко от присъстващите представители на властта – депутати, областни управители и кметове, познаваха материята. За Натура 2000 се говори тенденциозно, което за пореден път си пролича от част от направените изказвания. Така например, БДЗП за пореден път трябваше да пояснява, че включването на сметище в защитена зона за птиците, не е случайно. Сметищата често привличат множество птици, като място за намиране на храна. Наскоро приключилото преброяване на белите щъркели в Европа, показа, че страната с най-бързо нарастваща популация на вида, е Испания. Там щъркелите дори остават през зимата, като се хранят основно по градските сметища. „Не случайно никъде по света няма да намерите сметище, което да е разположено близо до летище. Знае се, че концентрацията на птици там би била фатална за безопасността на полетите”, поясниха от БДЗП.

Спекулативно се обсъждат проценти на покритие на мрежата и се правят сравнения с различни европейски страни и средни стойности за Европа. Притеснително е, че при тези дискусии не се отчита факта, че България е страната с най-богато биологично разнообразие от всички нови страни-членки и  би следвало да включим в мрежата най-висок процент от територията си, както очаква и Европейската комисия.

„Защитените зони за опазване на птиците, които БДЗП е предложило за включване в мрежата, са определени чрез прилагането на строги научни критерии, еднакви с тези във всички европейски страни. Те покриват 24% от територията на страната и тяхното намаляване не е възможно, заяви на срещата Борис Бъров, Изпълнителен директор на БДЗП. Неуместно е, по най-примитивен начин да се противопоставят птиците и хората, както се опитват да правят някои политици в търсене на популярност. В крайна сметка, птиците са само индикаторът с чиято помощ са определени териториите с най-ценните стратегически природни ресурси на страната ни - горите, които произвеждат въздуха който дишаме и водата, която пием, растенията и животните, които ползваме за нашите нужди. Не на последно място, Натура 2000 ще съхрани зелените пространства и красивите пейзажи на България, без които развитието на туризма е немислимо. Кмет, който истински мисли за бъдещето на своите граждани, а не търси начин само да ги накара да продадат земите си на „инвеститори”, не може да зачерква с лека ръка природата!”.

На срещата, представителите на БДЗП и на Националното сдружение на общините в България се договориха за съвместни усилия за информиране на общините за фактите за Натура 2000 и възможностите, които мрежата дава за хората.  
<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax