избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2004 отпечатай
Координирано преброяване на лешоядите в България и Северна Гърция [ 2004-12-10 12:01:01 ]
В периода 9 - 11 декември ще се състои координирано преброяване на лешоядите в България и Северна Гърция. За целта ще бъдат направени 3 подхранвания в България и 3 в Гърция. Подхранванията в България ще са в района на Студен кладенец, Маджарово, и с. Пелевун. В Гърция подхранванията ще са в резервата "Дадя" и долината на р. Места.

Целта е да се използва едновременното събиране на лешоядите на площадките за подхранване и да се преброи цялата популация на белоглавите и черни лешояди в България и Северна Гърция. Лешоядите се изхранват само с трупове на умрели животни, които виждат от километри благодарение на отличното си зрение. Когато открият мърша птиците идват от големи разстояния и се събират заедно да се хранят.Координатор на мероприятието е Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Останалите организации участващи са : от България - Зелени Балкани; от Гърция - Световния фонд за дивата природа - Гърция (WWF- Гърция) и Дружество за защита на природата и устойчиво развитие.

В България белоглавите и черните лешояди се срещат само в Източните Родопи. Тук гнездят около 30 двойки белоглави и 1 двойка черни лешояди. И двата вида са включени в националната Червена книга, а черният е и световно застрашен. При търсена на храна лешоядите изминават десетки километри и нерядко пресичат държавните граници. Опазването им в Родопите зависи в голяма степен от доброто българо- гръцко сътрудничество.

В България БДЗП работи от 1988 за опазването на лешоядите, в резултат на което броя на белоглавите лешояди се увеличи два пъти.
<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax