избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2006 отпечатай
Започна мониторингът на зимуващите диви гъски в Свищовско-Беленската низина [ 2006-11-13 12:01:01 ]
Първото по-сериозно зимно застудяване не попречи на 04.11.2006 екипът на БДЗП - Свищов да излезе на традиционните точки за броене. Бяха установени близо 600 екземпляра от вида голяма белочела гъска, които идваха от север и се насочваха към хранителните полета в низината.
    
Свищовско-Беленската низина е предпочитано място за хранене на зимуващите диви гъски поради близостта на румънското езеро Сухая и пясъчните коси на Беленските острови, които предлагат добри условия за презимуване и най-вече безопасност. С началото на първите студове, в района идват и първите големи белочели гъски, като до декември броят им достига няколко десетки хиляди.

Мониторингът на дивите гъски през зимните месеци е една от основните дейности на доброволците от БДЗП – Свищов. Въпреки суровите зимни условия, те участват в месечните преброявания с голям ентусиазъм. През този полеви сезон успоредно с преброяванията ще се провежда обучение на членовете на младежката секция. Обучението е част от проекта – “Бъдеще за БДЗП - Свищов”, който цели да подготви нови доброволци за полевите дейности на БДЗП и да повиши капацитета на БДЗП – Свищов за работа в природозащитната сфера.


    
Мониторингът се провежда ежегодно и ще продължи до края на март, когато повечето от гъските започват постепенно да се изтеглят на север - към районите, където гнездят.

<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax