избор на език      |
 
 
ДЕЙНОСТИ
Опазване на видове
Опазване на места
Опазване на местообитания
Проекти
Кампании
Календар
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > ДЕЙНОСТИ > Кампании отпечатай
Национална интернет базирана система за събиране и анализ на орнитологична информация [ 2006-11-03 12:01:01 ]

ПО СЛЕДИТЕ НА ПТИЦИТЕ е българският модул на световния проект WORLDBIRDS, партньорска инициатива на три водещи природозащитни организации - Кралското дружество за защита на птиците (Великобритания), BirdLife International и американската Audubon Society. Целта е повече хора да участват активно в събирането на информация за птиците и техните местообитания. Създаването на глобална мрежа от бази данни в Интернет, където тази информация да се записва, съхранява и анализира, е първата стъпка. Събраните от любителите и обобщени от специалистите данни разширяват познанията ни за птичите популации и са предпоставка за тяхното опазване.

Системата работи в 35 страни в Европа, Северна и Южна Америка и Африка. България е шестата европейска страна, която се присъединява към проекта, с национален координатор Българско дружество за защита на птиците. На 3 ноември т. г. беше направена демонстрация как на практика функционира системата.

България е уникална със своето разообразие от птици. В страната ни се срещат 416 вида птици, т. е. 70 на сто от видовете, срещащи се в Европа. По нашето Черноморие минава един от световните миграционни пътища Via Pontica, по който всяка есен прелитат над 5 000 000 птици. Изключителното биоразнообразие и богатство на птиците правят страната ни притегателна дестинация за бърдуочъри от цял свят. Само през 2005 г. близо 1000 природолюбители, чието хоби е наблюдаването на птици в естествената им среда /бърдуочинг/, са посетили България – индивидуално или като част от специализираните бърдуочърски турове с водач. Хобито и удоволствието да наблюдаваш птици набира все по-голяма популярност и сред българите.

ПО СЛЕДИТЕ НА ПТИЦИТЕ дава възможност да бъдат събирани и изложени в публичното пространство “скритите” за външния свят и природозащитната общност наблюдения на птици. Такива са данните в бележниците на бърдуочърите, отчетите от техните турове и други наблюдения, които не са били въведени в дигитален вид и изнесени в интернет пространството. Всеки сам въвежда своите бележки в лесна за ползване и достъп интернет база данни. Така на пръв поглед невъзможната задача да се съберат, анализират и станат достъпни голяма част от наблюденията на птици в България, ще стане реалност. Системата е организирана така, че всеки потребител разполага с лично пространство, където вкарва наблюденията си и запазва авторство над тях, има и офлайн версия – т. е. можете да запишете и прегледате наблюденията си и едва след това да ги публикувате в мрежата. Част от информацията може да остане конфиденциална и видима единствено за автора или избран от него кръг други потребители, а информацията за редки и застрашени видове се прикрива автоматично.

Възможностите на системата ще се развиват и занапред, но основното по въпроса и сега e на www.bulgariabirdquest.org в раздела “помощ” /help/. Засега можете да разгледате системата като изберете Европа и съответно България от картата, с която зарежда интернет-страницата на световния проект www.worldbirds.org, скоро към нея ще има линк и от сайта на БДЗП www.bspb.org.

За да оцените предимствата на ПО СЛЕДИТЕ НА ПТИЦИТЕ, на първо място разбира се трябва да сте изкушени от удоволствието да наблюдаваш птици сред природата – бърдуочинга.

Можете да се включите на адрес http://www.bulgariabirdquest.org/

За допълнителна информация:
Стоян Николов, координатор на проекта за България
e-mail: stoyan.nikolov@bspb.org
GSM: + 359 888143686

Презентацията на  ПО СЛЕДИТЕ НА ПТИЦИТЕ беше на 3 ноември 2006 в Информационния център на ЕС в София. Поканата да присъстват уважиха колеги, приятели и партньори на БДЗП, представители на природозащитните организации и орнитологичната общност. За презентацията в София пристигна и Рейчъл Робертс от Кралското дружество за защита на птиците (RSPB). Посланикът на Великобритания в България Н. Пр. г-н Джеръми Хил лично въведе част от наблюденията си на птици в системата. Той въведе данните от бърдуочинг тур на Драгоманското блато, проведен същата сутрин, заедно със специалисти от БДЗП.


<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax