избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2006 отпечатай
БДЗП – клон Бургас отбеляза Световния ден за мониторинг на водата [ 2006-10-27 12:01:01 ]

с експедиция до Резервата за водни кончета до село Дебелт и взимане на изследване на проби от района.Така стартираха и полевите дейности  по съвместния образователен проект на БДЗП и «Зелена България», финансиран от Еко общност. По проекта ще се проведат серия интерактивни лекции и полеви наблюдения, с помощта на които деца от Дебелт и Средец ще се запознаят по-подробно с биоразнообразието в района. Част от дейностите ще се проведат в Резервата за водни кончета, собственост на „Зелена България”.
 

По време на експедицията на 18 октомври т. г. експертите на БДЗП изнесоха «полеви урок» като разказаха и показаха на учениците местните видове птици и животни. С помощта на мобилната лаборатория на дружеството, младите еколози проведоха тестване на водни проби от два пункта – Резервата за водни кончета и близкото Арпа дере. Резултатите от мониторинга ще бъдат докладвани и включени в световната база данни към мрежата на Световния ден за мониторинг на водата.

Световният ден за мониторинг на водата 18 октомври се отбелязва от 2002 г., обявена за Световна година на чистата вода. Оттогава в периода септември - октомври в цял свят се провежда мониторинг върху качеството на водата, като се изследват 4 ключови показатели за здравето на хората и жизнеспособността на екосистемите - киселинността на средата, разтвореният кислород, температурата и мътността на водата. По идеята в този мониторинг участва широката общественост, доброволни мониторингови групи, организации за контрол на водата, училища и неправителствени организации, които сами избират водните обекти за проверка. Данните от цял свят се подават до Американската фондация за чиста вода.

 

<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax