избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2006 отпечатай
БДЗП следи за възможни последствия за птиците и техните местообитания от замърсяването на водите на Дунав с нефтени продукти [ 2006-10-06 12:01:01 ]
       
БДЗП продължава да следи внимателно обстановката във връзка със замърсяването на водите на река Дунав от нефтени продукти, навлезли на 2 октомври в българския участък на реката. Дейността на БДЗП по Дунав координира регионалния офис в Свищов, подпомаган активно от местните ни структури в Козлодуй, Байкал и Белене. До този момент не са постъпили сигнали за намерени бедстващи или мъртви птици по поречието на реката, където е установено отлагане на мазутните петна.  Екипи от доброволци на дружеството ще продължат с наблюдения по реката с цел ранно установяване на евентуални негативни последствия за птиците и техните местообитания.
    
Поречието на реката е от изключително значение за опазването на редица световно застрашени видове птици – къдроглав пеликан, белоока потапница, малък корморан и др. За тяхното опазване по реката са обявени 14 орнитологично важни места (ОВМ). Към момента, под евентуална заплаха от замърсяване са ОВМ в горното течение на българския участък – остров Голя, рибарници Орсоя, остров Ибиша и остров до Горни Цибър. Ако мазутното петно продължи своят път по поречието, под заплаха ще бъдат и ОВМ в средното течение – остров Лакът, комплекс Беленски острови и остров Вардим.

БДЗП работи по план за проследяване и евентуално противодействие на екологична криза, който включва анализ на обстановката, мониторинг и сигнализация. При необходимост БДЗП ще сътрудничи на всички отговорни институции за преодоляване на последствията от евентуално замърсяване на важните за птиците места.  
    
Случаят с нефтеното замърсяване на реката е пример за опасните последтсвия, които може да предизвикат промишлени или транспортни инциденти с петролни продукти. Рисковете следва да бъдат оценяни внимателно, особено с оглед на плановете за изграждане на рафинерия (Силистра) и петролен терминал (Свищов).                             
Допълнителна информация:

ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ НА БДЗП

БДЗП чрез регионалните си структури в Свищов и Козлодуй ще следят обстановката по реката и ще реагират при съответна промяна в ситуацията и заплаха за някое от месата. Евентуалното задържане на петното в загражденията при километър 585 на Дунав предполага зазаване на потенциалната заплаха за замърсяване на териториите западно от Свищов. БДЗП ще следи редовно за отлагания и замарсявания в района на ОВМ съгрласно следното разпределение:

БДЗП-Свищов поема наблюдението на
остров Вардим, Беленски острови, остров Лакът

БДЗП-Козлудуй поема наблюдението на
остров Ибиша, Горни Цибър, Рибарници Орсоя


Комплекс Беленски острови

За повече информация:

Емил Тодоров – Регионален координатор на БДЗП - Свищов
0631/ 6 40 14; 0889/684 135
svishtov@bspb.org


<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax