избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2006 отпечатай
Опознайте местата важни за птиците! [ 2006-10-05 12:01:01 ]
Дванайсет града в страната вече обявиха с какви прояви членовете и доброволците на Българско дружество за защита на птиците ще отбележат Европейските дни на птиците в края на седмицата. Празникът започна още в началото на седмицата в Гоце Делчев с презентация в НПГ "Димитър Талев". В Бургас са се съсредоточили върху проверки за нарушения на природозащитното законодателство в района на Бургаските влажни зони, където орнитологично важните места /ОВМ/ са пет. Неделята за Природозащитен център “Пода” край Бургас е ден на отворените врати. Детски пленер “Да рисуваме птици” и наблюдение на птици в района на ОВМ Маджарово организират колегите от Природозащитен център “Източни Родопи”. Цяла седмица в сградата на Община Свищов тече изложба-презентация на тема Натура 2000 и ОВМ – в района на Свищов местата са седем. Екскурзия за членове и доброволци на БДЗП до ОВМ Рибарници Орсоя и дигата срещу остров Горни Цибър организират в неделя от БДЗП – клон Козлодуй. В събота те ще открият и “точка” за наблюдение на птици в Ботевия парк в града.

Турове с водач за наблюдение на птици, игри за децата и демонстрация как лесно с подръчни материали да направите хранилка за птиците през зимата, са предвидени за София, на информационния пункт на БДЗП за столицата – до естрадата в Южния парк. В цялата страна по-голямата част от събитията са на открито и се надяваме прогнозите за дъждовно време да не провалят програмата.

Няма да има информационен пункт при хижа Алеко на Витоша – ОВМ Витоша - облаците над планината се сгъстяват, а прогнозите за дъждовно време са безапелационни - вижте www.wunderground.com

Така информационните пунктове, които БДЗП организира по повод дните на птиците в страната остават 14. На тях на 7 и 8 октомври можете да научите повече за ОВМ и Европейската екологична мрежа Натура 2000. Там на място можете да подкрепите кампанията “За да остане природа в България” като на хартия потвърдите своето “за” по включване на орнитологично важните места в Натура 2000. Кампанията е интернет-базирана, така че събраните на хартия подписи ще бъдат прибавени към близо 10000 гласа, подкрепили до момента апела на кампанията в интернет.

Тази година дните на птиците за цяла Европа са фокусирани върху орнитологично важните места и наблюдението на птици там. Затова и планираните излети и екскурзии са именно в посока близките ОВМ. На информационните пунктове членове и доброволци на БДЗП ще водят дневник за наблюдаваните птици в рамките на EuroBirdwatch`06 – брой, видове, в т. ч. най-често наблюдаваните и най-интересните за страната. Обобщената информация от България още в неделя следобед ще замине за Италия – страната, която координира инициативата на европейско ниво през 2006 г. С данните за цяла Европа ще разполагаме в началото на следващата седмица.

Заповядайте на EuroBirdwatch`06!

Програма на EuroBirdwatch`06 за София
Програма на EuroBirdwatch`06 за страната
Информационни пунктове на БДЗП за EuroBirdwatch`06

Още информация за EuroBirdwatch`06, ОВМ и Натура 2000
За промени в програмата също следете www.bspb.org

<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax