избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2005 отпечатай
Среща с учници плевенското СОУ Цветан Спасов и местни екоклубове [ 2005-12-20 12:01:01 ]
Представители на БДЗП клон Шумен се срещнаха на 9 и 10 декември 2005 г. с ученици-природолюбители от плевенското СОУ „Цветан Спасов” и от екоклубове в Долна Митрополия, Байкал и Ореховица. Инициативата беше на ръководителя на екоклуба в Байкал Иво Джокин, а домакинството поеха учителите по биология и английски език в СОУ „Цветан Спасов” и в СОУ “Христо Ботев” – Байкал. С презентации, интересни разкази, прожекция на филм за миграцията на птиците и обяснения при наблюденията на терен, участваха активистите на БДЗП Младен Василев, Николай Венков, Димитър Владимиров и Виктор Василев. Гостува и Дженифър Гарланд, доброволец от Корпуса на мира в Шуменския университет, катедра “Структурна биология”. Въпреки че част от децата знаеха за БДЗП и са участвали в други наши инициативи, интересът им бе голям – присъстваха около 60 деца от Плевен и района. Ръководителите на клубовете също споделиха, че подобни лекции и срещи са полезни за децата и трябва да продължат.
 

Децата разгледаха природните забележителности край село Байкал и устието на река Искър. Част от тях успяха за първи път да видят отблизо, през далекогледна оптика, най-често срещаните край тях птици.
 

Историята за преоткриването на една от най-редките северноамерикански птици – бледоклюния кълвач – разказа и илюстрира с фотоси Младен Василев, запознат с проблема от първа ръка – от самите изследователи, открили птицата в Луизиана, САЩ.
 

Дженифър Гарлант, работила в Перу и Боливия от 2000 до 2003 г. разказа интересни факти от флората и фауната на двете южноамерикански страни.
 

Проучвания на БДЗП-Шумен за хищните птици и змиите в България представи Виктор Василев. Той запозна участниците и с дейността на БДЗП в Шумен и страната.
 

Присъства и дори помогна в комплектоването на материалите г-жа Весела Комаревска - старши експерт „Връзки с обществеността” при РИОСВ-Плевен. Материали за дейностите на БДЗП по последните природозащитни проекти получи всяко дете –участник. Комплект постери, списания и информация за БДЗП имаше и за всеки от трите екоклуба.
<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax