избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2005 отпечатай
Дивите птици са жертвите, а не преносители птичия грип [ 2005-12-15 12:01:01 ]
Миграционния период приключи, милиони диви птици достигнаха местата за зимуване, без да се наблюдава предсказаното от медии и псевдо-специалисти избухване на птичия грип (H5N1 ), което се предполагаше да възникне по пътя на миграцията.
“Очевидното обяснение е че мигриращите диви птици не са разпространители на заразата”
каза д-р Майк Рандс, Изпълнителен Директор на БърдЛайф Интернешънъл.

 
Мигриращите диви птици бяха обвинени за разпространението на заразата на запад от Азия, въпреки че няма разпространение на Изток, нито в Южна Азия или Африка тази есен. Ограничените появи на птичи грип в Източна Европа са по южните миграционни пътища, но много по-вероятно да са причинени от други векторни преносители на заразата като търговията с птици и птичи продукти. Хипотезата, че са виновни дивите птици, изобщо не е доказана, казва д-р Рандс и остава в сферата на научните догадки и хипотези. Всички случаи, които са проучени задълбочено водят следите към стопанства за домашни птици и продукти от тях с ниска хигиена. Дивите птици понякога са в контакт със заразените домашни птици, и вторично се заразяват, заболяват и умират. Те са реалните жертви, а не носители на вируса на птичия грип. Някои страни първо сигнално реагираха с безмаслено избиване на диви птици. Дори в България се прокраднаха подобни идеи, както и фантастични теории за ятата от заразени потапници и гъски, които чакат месец януари да минат границата на България и да внесат заразата.

Високите биосанитарни норми в птицефермите и личните стопанства са ключът за спиране на разпространението на птичия грип. БДЗП насърчава правителството и отговорните институции да насочат усилията си към домашните птици и търговията с декоративни и диви птици. Поддържането на забраната за лов също е от голямо значение и превантивните мерки в това отношение дават резултат до сега. За съжаление все повече зачестяват информациите за незаконен лов и отстрел на патици в отделни места, където слабо отговорни ловци излагат на опасност от разпространение на заразата цялата страна. Същевременно не спира и незаконната търговия с диви птици! Въпреки декларираната готовност на Министерство на околната среда за създаване на аналитичен щаб и привличане на Министерство на вътрешните работи за борба с незаконната търговия с птици няма предприети активни действия от тяхна страна.

 
Последните данни сочат, че употребата на птичи торове или птичи изпражнения като храна в рибни ферми и селското стопанство е един от източниците на разпространение на заразата в ЮИ Азия . Както е известно, че птици отделят вируса във фекалиите си и така разпространението продължава по веригата. Интересен е факта, че възникналите огнища на заразата много съответстват с множество търговски пътища и най-вече транс-сибирската железопътна мрежа, докато няма припокриване с миграционния път на ните един вид птица!

 
Употребата на необработен птичи тор в рибните ферми, наскоро бе описана от Организацията по земеделие и храни на ООН като високо рискова производствена практика. Руските рибни ферми са започнали да използват птичи изпражнения като торове за фермите си, като са вносители на птици и птичи продукти от ЮИ Азия. Тази практика е разпространена и в Източна Европа, където птичите изпражнения също се използват за наторяване на селскостопанските земи. Виетнамското правителство е предупредило местното население да не изхвърля нечистотии и и изпражнения от птиците в реките и езерата като храна за рибите. Факт е че момче в района на р. Меконг се е заразило и починало от птичия вирус, след като плувало в реката, заедно със захвърлени останки на заразени домашни птици. Този октомври лебеди умряха в рибарници в Хърватска и Румъния.

 
Например Малайзия и Южна Корея претърпяват инвазия на птичи грип  поради вноса на заразени птичи продукти, но са потушили заразата и са я овладели чрез подобряване на биосигурността. През това време стотици хиляди водни птици са пристигали да зимуват или са мигрирали през Южна Корея и са минали през Малайзия.

 
Биосанитарни норми са ключът за контрола върху разпространението на заразата, но вирусът може бързо да мутира, затова е важно да се наблюдават популациите на птиците, за да се търсят доказателства за появата на нови мутации.
<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax