избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2005 отпечатай
Обучение в мониторинга на диви гъски [ 2005-12-14 12:01:01 ]
Всяка година Свищовско-Беленската низина е предпочитано място за хранене на зимуващите диви гъски в района поради близостта на румънското езеро Сухая и пясъчните коси на Беленските острови, които предлагат добри условия за презимуване и най-вече безопасност. С началото на първите студове в района идват и първите големи белочели гъски, като до декември техния брой може да достигне няколко десетки хиляди.
Мониторинга на дивите гъски е една от основните дейности през зимните месеци на доброволците на БДЗП – Свищов които се включват с голям ентусиазъм в месечните преброявания, въпреки суровите зимни условия. Успоредно с екипите за преброяванията се включват и членовете на младежката секция, които се обучават в методиката на преброяване на гъските.

Наблюдателната ни точка е на високо хълмисто място, което ни позволява да оглеждаме цялата низина и така да откриваме в коя от нивите са кацнали да се хранят гъските.
Така през изминалите почивни дни, само на 8 км от Свищов, членовете на младежката секция имаха уникалната възможност на наблюдават приблизително 12 000 хранещи се в царевичните ниви големи белочели гъски. Гледката и крясъците на излитащите и кацащите ята беше неописуема.

Имахме идеална възможност да огледаме добре накацалите гъски, като освен няколкото сиви гъски, всички останали бяха големи белочели. През минали години в района са наблюдавани и световно застрашените червеногуши гъски в малки количества, но за тази година все още не са установени.

Забраната за лов на водоплаващ дивеч, като превантивна мярка за противодействие срещу птичия грип през тази година, допринесе гъските да не бъдат обезпокоявани в местата за нощуване и хранене, както това се случваше доста често през минали години.
Мониторинга ще продължи до края на месец март, когато повечето ятата вече са започнали постепенно да се изтеглят на север, към районите, където гнездят.
<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax