избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2005 отпечатай
БДЗП - клон Бургас монтира две табели в проблемни райони [ 2005-12-12 12:01:01 ]
На 9 декември т. г. природозащитниците от клона на БДЗП в Бургас монтираха информационни табели в проблемни райони в Странджа. Акцията се проведе съвместно с РИОСВ, РУГ, ДПП ”Странджа” и кметствата на Малко Търново и Звездец. В нея се включиха ученици и доброволци на БДЗП от Бургас и района, помогнаха и местни жители.

 
            Предвид масовото събиране и консумиране на костенурките около село Звездец, монтираната там информационната табела, е посветена на тях. Респектираща за местните хора беше информацията за забраните по отношение събирането на костенурките и за мерките, прилагани при нарушаване на тези забрани. Разказаха ни, че събират костенурки с цели чували, че приготвено с майонеза, месото им е много вкусно и че навремето са ги продавали по 40 стотинки на килограм! Уверяваха ни, че костенурките няма да изчезнат – били много и не бива да се притесняваме за тях.

           
            В миналото широко разпространени, днес двата вида сухоземни костенурки са световно застрашени видове, вписани в Червения списък на Международния съюз за защита на природата (IUCN) и в редица международни конвенции. Причините за тяхното намаляване са комплексни, но в основата са бракониерският улов и търговия, промяната на средата, в която живеят, събирането им за отглеждане на закрито като домашни любимци или за храна.

 
Табела беше поставена и до Малко Търново, на важното за птиците място в местността “Блатото”. Именно тук е последната спирка на мигриращите птици по въздушната магистрала – Виа Понтика. Описаните тук видове са 205,  а голяма част от тях са изключително редки не само за страната и Европа, но и за целият свят.
 
           Благодарим за пълното съдействие на кметствата на Малко Търново и Звездец, РИОСВ, РУГ, ДПП ”Странджа” и разбира се - на доброволците, с чиято помощ стана възможно поставянето на информационните табели.

Табелите бяха изготвени по проект “Горите, реките и птиците, които обичаме”, финансиран от Княжество Монако и изпълняван от БДЗП - клон Бургас.
<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax