избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2005 отпечатай
Деца от Ахтопол почистиха Силистар [ 2005-12-06 12:01:01 ]

В слънчевият съботен ден ученици от ОУ ”Св.Св.Кирил и Методи” – гр. Ахтопол и доброволци на Българско дружество за защита на птиците - клон Бургас, почистиха една от най-големите защитени местности в природен парк Странджа - “Силистар”. Това беше и последното почистване в района на парка за тази година от бургаския клон.


Тази територия е уникална по отношение на биоразнообразието. По дюните и скалите около Силистар гнездят редки и защитени птици като скален орел, черен щъркел, гълъб хралупар и други. На плажа расте пясъчната лилия. В границите на защитената местност се срещат повече от 550 вида растения, над 30 вида сладководни и проходни риби, около 20 вида земноводни и влечуги, около 200 вида птици, около 40 вида бозайници. Голяма част от растенията и животните, които се срещат тук са включени в Българската и Световната Червена книга.


Цялото това богатство е на път да изчезне, ако не се вземат спешни мерки. Плажът е буквално засипан с боклуци. Събирането и извозването е задължение на концесионерът, който е трябвало да изпълни задълженията си още в края на лятото. Учениците почистиха само територията, която не е частна собственост. Отпадъците се събраха в 23 чувала за смет. Децата си заслужиха една дълга почивка, която оползотвориха с футбол и игра на хек.


 Природозащитната акция беше организирана по проект “Горите, реките и птиците, които обичаме” финансиран от Княжество Монако.

<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax