избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2005 отпечатай
Първото рисково гнездо на Бял щъркел поставено на платформа в Община Козлодуй [ 2005-12-02 12:01:01 ]
Рисковото гнездо на двойката Бели щъркели се намира на електрифициран стълб в град Козлодуй. Успяло е да просъщестува повече от 20 години, през които е бутано 3 пъти поради късо съединение. Тази година гнездото отново беше съборено и БДЗП реши, че е време някой да се погрижи за безопасността  на щъркелите и на хората!

След подаден от БДЗП констативен протокол до РИОСВ – Враца, изпратено писмо до Кмета на Община Козлодуй и до Началника на “Електроразпределение – Плевен” клон Козлодуй бе отреагирано. “Електроразпределение – Плевен” изработиха, с материали осигурени от тях, стандартна платформа, на която следващата година двойката щъркели отново да загнезди и да отгледа поколението си без инциденти. На 29 Ноември т.г. платформата беше поставена на електрическия стълб.

Хората живеещи наблизо споделиха с нас, че отдавна  мечтаели за подобна платформа и обещаха съдействие на БДЗП и в бъдещи дейности по опазването на вида, съответно получиха от нас дипляни с координатите на БДЗП и плакати на Белия щъркел.

Непосредствено срещу стълба с новата платформа се намира и топола с друго гнездо, което няколко години се използваше от друга двойка щъркели без успех, тъй като обраслите клони пречеха на щъркелите да кацат в гнездото и да измътят малките. Споделихме проблема с професионалния екип на електроразпределението и един от служителите – Стойчо Статев, донесе личната си резачка и отряза всички пречещи клони.

Българско дружество за защита на птиците изказва голямата си благодарност за добре свършената работа на целия екип и за пореден път доказва, че работейки заедно НПО и институции постигат успехи!
Велислава Спасова
БДЗП – Козлодуй
<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax