избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2005 отпечатай
Почистване на Странджа [ 2005-11-29 12:01:01 ]
На 26 и 27 ноември ученици от СОУ”Никола Вапцаров” – гр. Царево и доброволци  на Българско дружество за защита на птиците - клон Бургас, почистиха две защитени местности и монтираха къщички за гнездене на пойни птици в Странджа. Природозащитните акции бяха организирани по проект “Горите, реките и птиците, които обичаме”, финансиран от Княжество Монако.

 
В събота учениците почистиха цялата плажна ивица на ЗМ” Устие на р.Велека”. Децата се строиха гордо за снимка пред 19-те чувала с битови отпадъци, които събраха за два часа. После въоръжени с каски и стълба помагаха да се поставят къщичките за гнездене, направени от доброволци на Българско дружеството за защита на птиците. Веселото настроение беше подсилено от топлото време и от едно писмо в бутилка,  която намериха на плажа. Оказа се, че писмото е писано от 13 годишно момиче, живеещо близо до София.

 
В неделя беше почистена и ЗМ”Марина река” от ученици на същото училище и доброволци. За щастие оттук бяха събрани само четири чувала и шест автомобилни гуми. Изкуствените гнезда бяха поставени специално заради един рядък вид птица - полубеловратата мухоловка, която обитава тази местност. Беше направено и любителско филмче за двете природозащитни акции. Свободното си време децата запълниха с наблюдения на птици.

 
Почистванията и поставянето на къщички за гнездене бяха предложени от самите ученици по време на научно-изследователските експедии, състояли се през месец октомври.
 
Диана Павлова
Координатор проект “Горите, реките и птиците, които обичаме”
Българско дружество за защита на птиците    
<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax