избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2005 отпечатай
БДЗП обяви певец за общодържавно издирване [ 2005-11-04 12:01:01 ]

Дребен и сравнително невзрачен сибирски певец е нахлул тази есен в цяла Европа. През октомври 2005 г. е посетил и България в района на нос Калиакра. След това е видян до Бургас и на други места. Чудесна възможност и всеки от нас да се пробва и да добави нов вид към списъка на птиците, които е виждал. Затова – подложете го на издирване!  

Сибирският жълтовежд певец (Phylloscopus inornatus) тази есен е залял цяла Европа при поредното си интензивно нашествие. Дребната зеленикава птичка гнезди в сибирската тайга и нормално ареалът й на запад стига до Урал. Този вид е с репутацията на най-честия сибирски вагрант на нашия континент и ежегодно бива наблюдаван във всички страни покрай крайбрежието на Северно море – от скандинавските и балтийските страни до Великобритания, но е намиран и във Франция, Испания, Португалия, Чехия, Словакия, Австрия, Унгария, Швейцария, Италия, Малта и дори съседна Гърция. Само във Великобритания от 1958 до 1985 г. е наблюдаван 2650 пъти! Появява се обикновено през втората половина на септември и се задържа до средата на ноември, а рядко – и през зимата. Мащабни нахлувания е имал през 1967, 1975, 1981, 1982, 1984, 1986 и други години, на безпрецедентно многоброен е бил през 1985 г.

Жълтовеждият певец е малко по-дребен от еловия и брезовия певци и малко по-едър от кралчетата, нещо средно между тях и посочените певци. Основното му отличие от тях е наличието на две контрастни светложълти ивици на крилата, дългата и ясна светложълта надочна ивица, съчетана с тънка, но изразителна черна презочна ивица. Терциалните пера са с жълтобели окрайнини, понякога има леко надлъжно просветляване на темето. Най-вероятно е да привлече вниманието на наблюдателя с характерното си обаждане, което наподобява това на черния синигер, но е по-остро и „покачващо се”. Много жива и подвижна, птичка, с почти „нервни” движения, често се качва към върха на короната на дървото. Може да се види в скитащите групи синигери и кралчета, каквито вече се наблюдават на много места из страната. На снимките можете да видите как изглеждат няколко по-типични представители на издирвания „заподозрян”.

Не забравяйте, ако успеете да го видите, опишете го подробно (още по-добре е да успеете да го фотографирате), като изпратите описанията си до Националния комитет по редките видове птици (1000 София, Институт по зоология БАН, ст.н.с. Божидар Иванов, или на електронен адрес: bai_bobo@yahoo.com). Първото наблюдение от нос Калиакра е депозирано вече в Комитета. Той ще разгледа всички наблюдения, като за официални за България ще се смятат първите 10, които бъдат приети като достоверни. И така, наслука!

<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax