избор на език      |
 
 
ДЕЙНОСТИ
Опазване на видове
Опазване на места
Опазване на местообитания
Проекти
Кампании
Календар
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > ДЕЙНОСТИ > Кампании отпечатай
Направи си сам: Къщичка за птици [ 2013-11-21 12:19:13 ]

Преди да започнеш изработката на къщичка е важно да избереш подходящ дизайн в зависимост от вида, който искаш да приютиш. Къщичката, за която ти разказваме, според големината на отвора, ще привлича синигери, горска зидарка, дърволазка, орехче, някои видове мухоловки, червеноопашка, въртошийка, скорец или полско врабче. Използвай схема, по която да работиш.

 

Използвай дървен материал. За твое улеснение избери дъска с широчина близка до необходимата. Дебелината на дъските трябва да бъде около 2 см. Препоръчва се дървото да не се боядисва или лакира.

 

Оформи отделните части на къщичката с помощта на ръчен или прободен трион и шкурка. Преди да ги съединиш, убеди се, че те си пасват и няма луфтове между отделните елементи. Използвай винтове или гвоздеи дълги 4-5 см.

 
Входната дупка се пробива на лицето на къщичката с помощта на ел. бормашина и приставка - боркорона. Ако нямаш приставка, използвай свредло като направиш много последователни дупки в окръжност, която предварително си начертал/а. Дупката трябва да е възможно най-близко до покрива. Така къщичката става по-дълбока и гнездото ще бъде по-добре защитено. Не поставяй кацалка пред отвора на къщичката, тъй като това стимулира „нападателите”.
 
Подбор на видовете според диаметъра на отвора:

Синигери, горска зидарка, полско и домашно врабче – 2,8-3,2 см.
Дърволазка - 3,2 см.
Мухоловки (беловрата и полубеловрата) – 3-3,2 см.
Въртошийка – 3,5-5 см.
Градинска червеноопашка – 4-5 см.
Скорец - повече от 4,5 см.
Орехче – 5 см.

 

Постави къщичката на дърво или сграда с помощта на стълба на височина от 2 до 5 м от земята. Методите за прикрепяне на къщичката за дърво са два. Първият е по-малко вреден за дървото. Използвай метална тел и клещи, за да закачиш къщичката на избраното от вас място. Не забравяй да сложиш подложки (от брезент, гума или дърво) между телта и дървото, за да избегнеш врязване на телта в кората на дървото при растеж. По втория метод прикрепи къщичката за дървото със здрави винтове или гвоздеи.

 
Подбери мястото за поставяне на къщичката внимателно. То трябва да е защитено от хищници и хора и да позволява на птиците да долитат и отлитат безпрепятствено. Затова се увери, че по пътя на птиците няма пречки, които да затрудняват полета им. Препоръчва се къщичките да се поставят с отвора на север или североизток, защото птиците не обичат слънцето да грее директно в „хралупата” им. Къщичката трябва да е поставена под лек наклон, така че входът да е обърнат леко към земята, за да се избегне влизането на дъжд и вятър. Това може да се постигне лесно, ако избереш леко наклонен клон или ствол на дърво.
*Ако гнездилката бъде заета, тя ще има нужда от почистване след първата година. В средата на есента отстрани натрупаните клечки, пух и листа от дъното й, за да се освободи място за следващия сезон. Така ще помогнеш и за отстраняване на паразитите от къщичката.
 


Схема Използвай дървен материал Оформи отделните части на къщичката Входната дупка
Схема Използвай дървен материал Оформи отделните части на къщичката Входната дупка
Подбор на видовете според диаметъра Постави къщичката на дърво или сграда Подбери мястото за поставяне на къщичката внимателно
Подбор на видовете според диаметъра Постави къщичката на дърво или сграда Подбери мястото за поставяне на къщичката внимателно
<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax