избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Актуални новини отпечатай
Червеногуши гъски - вече и в Сребърна [ 2013-11-18 03:20:30 ]

Първите за този есенно-зимен сезон 120 червеногуши гъски бяха наблюдавани при проведения на 17 ноември мониторинг на крайдунавското езеро. Застудяването от север е увеличило броя на големите белочели гъски в Сребърна на 6000. 130 от отчетените преди две седмици 452 сиви гъски бяха наблюдавани отново. Интересното бе, че гъските изглежда временно са изоставили обичайното си място за нощувка край дигата в северната част на резервата и прекарват нощта близо до шосето. Най-вероятната причина е незаконната стрелба в границите на резервата, която регистрирахме и при предишното ни посещение. Тя за съжаление продължава, стреляше се дори в понеделник.
Продължава и миграцията на пойни птици от север – много пойни дроздове, черешарки, планински чинки и 4 червенушки за цвят! На острова в р. Дунав срещу езерото бяха наблюдавани 11 къдроглави пеликани и над 100 каспийски чайки.
В крайморските влажни зони Дуранкулашко езеро и Шабленски езерен комплекс присъствието на диви гъски е все още символично – 1 червеногуша, 30 сиви и 10 големи белочели гъски. Да не забравяме обаче необичайното наблюдение на три посевни гъски южно от с. Дуранкулак, наблюдавани предишния ден (15.11.2013). В момента броят на гъските в района е все още многократно по-малък от този, установен в Свищовско-Беленската низина и отвъд румънската граница. Застудяването обаче е факт и при следващото преброяване след 2 седмици се очакваме много повече птици.
Освен гъските, край Дуранкулашко езеро бяха наблюдавани 1 морски орел, 1 сокол скитник и още един едър сокол, който не беше точно определен (на снимката), а в морето край Шабленското езеро - 17 средизeмноморски буревестника.
За информация от редовния мониторинг на зимуващите гъски в Крайбрежна Добруджа, който се провежда на всеки две седмици като част от проект LIFE+ „Сигурно убежище за червеногушата гъска”.


сн. Даниел Митев сн. Даниел Митев сн. Даниел Митев сн. Венелин Митев
сн. Даниел Митев сн. Даниел Митев сн. Даниел Митев сн. Венелин Митев
<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax