избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Актуални новини отпечатай
В Бургас пристигнаха зимните обитатели на езерата [ 2013-11-07 01:43:12 ]

Първите пойни лебеди за тази зима вече са в езерата на Бургас. Над 120 екземпляра се хранят в нивите около язовир Мандра и Атанасовско езеро. Студът от север е докарал и много големи числености на различни видове патици, потапници и лебеди. След като първо се настаниха в зимовищата си по река Дунав и край бургаските езера се появиха първите големи белочели гъски и планински потапници.
Това показват резултатите от редовния мониторинг на дивия свят на езерата на Бургас, извършван по проект „Живот за Бургаските езера” изпълняван от Българско дружество за защита на птиците към програма LIFE+ на ЕС.
Типичните северни видове са се настанили в езерата, което може да означава само, че зимата наближава. Дори появилите се преди две седмици 22 тръноопашати потапници във Вая са станали много повече. Броят им достигна 280 екземпляра, което е много по-близо до онази численост, която сме свикнали да наблюдаваме през зимата в езерото.
Въпреки наближаващата зима в Бургас е все още топло. Това е причина единични екземпляри блестящи ибиси, бели лопатарки, малки бели и гривести чапли да отказват да поемат на юг и са останали да се хранят в езерата около нас.
Неочаквано за специалистите, които следят промяната във видовия състав на птици и тяхната численост във водите на града, малките корморани са променили местата, където остават да нощуват през зимата. В началото на ноември експерти и доброволци започнаха да проверяват нощувките на малките корморани. Оказва се, обаче, че и на двете известни места не са кацнали над 1 400 птици, които са установени в полет от една точка на броене. Малките корморани са полетели към новото си място за пренощуване, което остава неизвестно за сега на орнитолозите. Те се надяват при следващото наблюдение да установят точното място за нощувка на кормораните.


За повече информация:
Мариана Вълчева, Връзки с обществеността - 0879 534 016
Life + „Живот за Бургаските езера”
mariana.valcheva@bspb.org
www.bspb.org


Мониторинг_сн. Емил Тодоров Малък корморан_сн. Богдан Боев
Мониторинг_сн. Емил Тодоров Малък корморан_сн. Богдан Боев
<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax