избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Актуални новини отпечатай
Започна мониторингът на зимуващите гъски край Шабла и Дуранкулак [ 2013-11-06 04:14:55 ]

Първият за този есенно-зимен сезон мониторинг на крайморските езера беше проведен на 2 ноември. Проучванията са ключова дейност по проекта на БДЗП LIFE+ „Сигурни зимовища за червеногушата гъска” и ще се извършват на всеки две седмици до края на месец март.
Присъствието на диви гъски в района на Дуранкулашкото езеро и Шабленския езерен комплекс все още е доста скромно. Наблюдавани бяха едва 17 големи белочели и 3 сиви гъски край Дуранкулак. Резултатите са според очакванията – през последните години при първите преброявания в началото на ноември, особено при топло за сезона време, гъските са незначителен брой или изобщо отсъстват от района.
Други интересни наблюдения, повечето от които в района на Шабленския езерен комплекс: 1 сив жерав, планински чинки, мигриращи гривести чапли. Интересно бе и набюдението на 90 качулати корморани, хранещи се в морето срещу Шабленското езеро. Седем тръноопашати потапници бяха наблюдавани в Дуранкулашко езеро
По-различна по отношение на гъските е картината в крайдунавския резерват Сребърна, където беше проведен мониторинг на 3 ноември. Там бяха наблюдавани много повече диви гъски - 600 големи белочели и 452 сиви. Тези числености са в рамките на нормалното, тъй като в Сребърна по това време на годината винаги има по-големи концентрации на гъски. Традиционно, резерватът е първата спирка на гъските по време на есенния им прелет към зимовищата в североизточна България. За съжаление екипът на проекта регистрира и първото нарушение на ловното законадателство там – стрелба по ято гъски, в състава на което са присъствали и сиви гъски, в границите на резервата!
Предвид случаи като този с цел подобряване на контрола по прилагане на ловното законодателство, на 29 октомври 2013 г. по инициатива на екипа на БДЗП от проект „Сигурни зимовища за червеногушата гъска” и със съдействието на ДЛС Балчик, бе проведена среща между основните институции, осъществяващи контрол по лова в района на крайбрежните езера Шабленско и Дуранкулашко - ДЛС Балчик, ЛРС Шабла, РДГ Варна, РИОСВ Варна и БДЗП.
Участниците се обединиха около становището, че основните проблеми идват от външни ловци, посещаващи района, основно през м. януари. Дискутирана бе темата за сформиране на патрули, в които да има представители на РИОСВ – Варна, РДГ , ДЛС, ЛРС Шабла и БДЗП за да се гарантират навременни действия след констатирането на нарушенията.
Да се надяваме че при наличието на общо виждане по отношение на лова и прилагането на ловното и природозащитното законодателство, както и изразеното желание на партньорите за съвместна работа, нарушенията в района ще намалеят още повече.
Резултатите от редовния мониторинг на зимуващите гъски в района на Дуранкулашко езеро, Шабленски езерен комплекс и резерват Сребърна можете да следите на сайта на проекта.

 


сн.: Даниел Митев сн.: Даниел Митев
сн.: Даниел Митев сн.: Даниел Митев
<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax