избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Актуални новини отпечатай
Пристигнаха първите червеногуши гъски [ 2013-10-31 02:26:31 ]

Първите за тази зима червеногуши гъски в България регистрира екип на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) по време на редовния мониторинг, осъществяващ се в рамките на проект „Опазване на Феноскандинавската популация на малката белочела гъска в ключовите за нея места за престой и зимуване по европейския миграционен път” (LIFE 10 NAT/GR/000638) на Защитени зони Златията и Свищовско – Беленската низина, проведен в последния уикенд на месец октомври.
Общо бяха наблюдавани 44 индивида от този световно застрашен вид, които се хранеха, в компанията на 6000 големи белочели гъски. Въпреки високите температури за тази част от годината, традиционните гости от далечния север, са пристигнали в едно от любимите си зимовища по река Дунав – трансграничния комплекс румънското езеро Сухая – Свищовско-Беленската низина. Още на 17 октомври бе наблюдавано ято от 73 големи белочели гъски, летящи ниско над град Свищов.
Освен червеногушите, екипът на БДЗП установи общо 16 218 големи белочели и 5 сиви гъски. За сравнение през миналата година по това време бяха регистрирани 87 големи белочели и 1 сива гъска. Очаква се броят им да нарасне със застудяване на времето у нас.
Свищовско-Беленската низина и румънското езеро Сухая са едни от най-важните места за зимуващите гъски по река Дунав и едно от местата с наблюдение на малки белочели гъски. Всяка година тук се наблюдават и близо 60 000 големи белочели и около 1000 червеногуши гъски.
Екипът на БДЗП регистрира зимуващи гъски и в друг важен трансграничен комплекс по река Дунав в Северозападна България – Златията – румънското езеро Бистрец. По време на редовния мониторинг в тази част на страната бяха наблюдавани 530 големи белочели гъски, като малки белочели гъски не бяха регистрирани сред тях. Проучванията продължават през цялата зима и приключват през месец март 2014 г.
Дейностите по мониторинг на зимуващите диви гъски в района на Златията и Свищовско – Беленската низина са финансирани от международния проект по програма LIFE+ на ЕС „Опазване на Феноскандинавската популация на малката белочела гъска в ключовите за нея места за престой и зимуване по европейския миграционен път”, в който БДЗП участва като партньор. Други места включени в мрежата от мониторинг по проекта са защитените зони Батова и Пясъчник. В тези райони и през тази зима продължават съвместните патрули с държавни институции за спазване на биологичното законодателство.

За повече информация:

Свилен Чешмеджиев – БДЗП Регионален офис Свищов
0878 599 383
svilen.cheshmedjiev@bspb.org


<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax