избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Актуални новини отпечатай
Проследените съдби на египетските лешоядчета със сателитни предаватели [ 2013-10-30 01:55:20 ]

Египетските лешояди са страстни пътешественици! Една от най-атрактивните дейности по LIFE+ проект „Помощ за египетския лешояд“, финансиран от ЕС и фондация „А.Г. Левентис“, е маркирането и проследяването миграционните пътища на млади египетски лешояди със сателитни предаватели. На вашето внимание предоставяме кратка информация за съдбата на десет от младите птици, на които разчитаме да тайните маршрути и заплахите по пътя на този рядък и красив вид.

Започваме с египетското лешоядче Ибрахим. Той е излюпен в България в Източните Родопи и като повечето младежи започва миграцията си тримесечна възраст. На Националния празник по случай обединяването на страната ни – 6 септември, птицата стремглаво поема на юг и още на следващия ден пресича Дарданелите. По неизвестни причини обаче, вместо да се насочи към вътрешността на Турция, той избира морския път по островите. Прелитайки от остров на остров на 14 септември достига о. Крит, където вече две седмици продължава да се лута, но така и не се решава да тръгне през морето.

Сание (името й означава „секунда“ и е кръстена на една от най-отдадените на каузата наша доброволка) е излюпена в гнездо край Маджарово. Дъщеря е на една от най-успешните и продуктивни двойки в България. Сание започва миграцията си на 18 – ти септември и още същия ден пресича Дарданелите. След това подобно на Ибрахим посещава гръцкия остров Лесбос, разположен близо до турския бряг, но успява да се ориентира правилно и се връща отново над континенталната суша, поемайки на юг. Сание следва турското крайбрежие чак до Сирия, след което продължава директно на юг. Само 11 дни след началото на миграцията си Сание прелита над Нил и продължава над пясъците на Сахара.

Младият Аспарух започва миграцията си първи още на 3 септември. Същият ден изминава 30 км и нощува на гости на друго малко в най-южното гнездо в България. Рано на следващата сутрин продължава на юг и прекарва 1 ден край залива Муариз близо до Дарданелите. След което поема на запад, прелита над Халкдическия полуостров и продължава на юг през цяла Гърция, само за да достигне бреговете на Средиземно море край Пелопонес. На 9-ти сутринта Аспарух полита над морето и успява да прелети 320 км и само още 150 км го делят от спасителния либийски бряг, но е застигнат от нощта и вероятно каца на кораб. Плава 3 дни в морето и след това сигналът му спира.

Катерина е излюпена в национален парк Дадя, Гърция. Тя израства заедно с по-големия си брат Паскалис. Миграцията й започва на 13 септември и още на следващия ден прелита над Дарданелите, след което тръгва по гръцките острови, достигайки остров Карпатос по обяд на 17-ти. Без да се замисля Катерина директно поема на юг през Средиземно море и прелита 325 км преди падането на нощта. След това вероятно каца на плавателен съд ,на който прекарва 3 дни преди да спре да излъчва сигнал. Съдбата й остава неясна.

Паскалис започва миграцията си 4 дни преди Катерина и директно се насочва на юг прелитайки от остров на остров докато на края достига остров Крит. На 14 септември рано сутринта, зареден с енергия и решителност, Паскалис набира височина и се спуска над морето. Успява да прелети 400 км за 12 часа и успешно каца на египетския бряг. Още на следващата сутрин той се изправя пред ново голямо предизвикателство – Сахара. Без да се бави той се отправя на юг и само за 3 дни прелита нови 1000 км, достигайки Нигер, а на 25 септември вече е в Чад и прекарва следващите дни в околностите на едноименното езеро.

Херкулес е излюпен в гнездо в Западна Гърция, Метеора. Той започва миграцията си на 6 септември директно поемайки на юг. Само 3 дни по-късно достига бреговете на Средиземно море край Пелопонес. На 9-ти започва епичният му полет над морето, но макар и носещ името на най-великия античен герой, силите му не достигат. Още в ранния следобяд той каца на плавателен съд само на 130 км от родния гръцки бряг. Плавателният съд обаче се отправя на север и Херкулес прекарва там 4 дни, а последните му координати са от 14 септември. Съдбата му остава неизвестна.

Беренис е излюпена в съседно на Херкулес гнездо. Тя започва миграцията си още на 30 август най-рано от всички малки. Прелита край столицата Атина и на 4-ти пристига на остров Антикитира, където е наблюдавана от екип на Гръцкото орнитологично дружество (HOS), следящ есенната миграция на острова. Тя пренощува на острова и рано на следващия ден се устремява към либийския бряг. Успява да прелети 150 км над морето, но още по обяд силите я напускат и най-вероятно каца на плавателен съд. Беренис остава на борда още 4 дни, придвижвайки се бавно на юг. Последните й координати са от 09 септември на 130 км от либийския бряг.

Илин и Илина са брат и сестра, излюпени в Македония. И двамата успешно излитат от гнездото и дълго остават в гнездовата територия. На 8 септември предавателя на Илин спира да праща сигнал. Проверка на Методя Велевски от Македонското екологично дружество установява, че Илин е загинал, а най-вероятната причина е нападение от бухал. Илина има по-голям късмет и оцелява. Тя започва миграцията си на 18 септември и се ориентира съвсем правилно отправяйки се на изток. На 21септември тя пресича Дарданелите и навлиза в сърцето на Турция. Отправя се на юг и достига морето западно от Анталия. Тук явно се обърква и прекарва известно време обмисляйки накъде да поеме, но прави грешен избор и тръгва по крайбрежието на запад. Напуска континенталната суша и тръгва по островите, достигайки остров Родос на 26 септември. Оттогава Илина е на острова и всички се надяваме, че в крайна сметка ще намери верния път обратно към Турция.

Маркираният млад египетски лешояд от Албания Редклиф е първият египетски лешояд, маркиран със сателитен предавател в страната. Той започва миграцията си на 14 септември и се отправя директно на юг. На 16-ти вече е близо до Атина, след което се прехвърля на полуостров Пелопонес и на 21-ви напуска сушата и се отправя на юг през морето. Прелита само 180 км и последният му сигнал е от сутринта на следващия ден.

Така от 10 маркирани лешоядчета знаем, че оцелелите са четири. Аспарух, Илин, Катерина, Редклиф, Беренис и Херкулес не успяха да навършат дори шест месеца. Силно се съмняваме, че Ибрахим е все още жив на остров Крит – дано не сме прави. Високата смъртност на младите птици е една от заплахите за изчезването на вида. И ако не броим Средиземно море, причина за почти всички останали е човека.

Очаквайте продължение…
 


<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax