избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Актуални новини отпечатай
Денят, в който ЕС обърна гръб на околната среда и прегърна престъпни лобита? [ 2013-02-17 10:04:15 ]

Брюксел, 8 февруари 2013 г. – Новото споразумение за бюджета на ЕС, предложено от председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, на практика спира процеса на финансиране на дейности, опазващи околната среда в Общата селскостопанска политика (ОСП), предава европейските граждани и връща ЕС петнайсет години назад.

Ариел Брунер, Ръководител на отдела за европейски политики на Бърдлайф Европа, заяви: „Докато обществените средства са под напрежение в цяла Европа, ръководителите на държавите избират да принесат в жертва околната среда и развитието на селските райони, с цел да се запази разточителната система на земеделските субсидии, в полза на силно замърсяващи промишлени земеделски практики.”

Новото предложение за бюджета на ЕС в момента вкючва:

  • Проваляне на политиката за развитие на селските райони, 25% обратна модулация (възможност за няколко държави-членки да прехвърлят средства от екологични схеми в остарели земеделски субсидии).
  • Премахване на екологизирането на Първи стълб (страните членки са свободни да избират какъвто и да е екологосъобразен вариант, без да е задължително той да има някакво реално екологично значение).
  • Часта от бюджета на ЕС, която включва програмата LIFE - единствената първоначална инвестиция в областта на околната среда, и която и без това вече оскъдна, се съкращава още повече.
     
  • Помощта за развитие също се намалява, което сигнализира за неизпълнение от страна на ЕС на своите международни задължения.

<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax