избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Актуални новини отпечатай
Миграцията на гъските на север започна [ 2013-02-13 03:22:29 ]

След големия успех в улавянето на червеногуши гъски и поставянето на сателитни предаватели на част от тях, дойде отново време за мониторинг край Шабленския езерен комплекс и Дуранкулашкото езеро.

Наблюденията показаха, че миграцията на зимуващите гъски на север е доста интензивна в момента. По-голямата част от стотиците хиляди гъски преброени преди месец в района вече са тръгнали по дългия път към гнездовите си територии в Сибир. Сега в приморските ни езера убежище намират около 5200 червеногуши и 10 600 големи белочели гъски. Преди дни експерти от БДЗП откриха сред пасящите големи белочели гъски край Шабла и възрастен индивид от световно застрашения вид малка белочела гъска.

Гъските нощуваха единствено в Езерецко езеро и в Орлово блато край Дуранкулашкото езеро. След края на ловния сезон птиците вече са доста по-спокойни и използват за паша пшеничните ниви в непосредствена близост до влажните зони. Не се налага, прогонени от ловците, да прелитат големи разстояния в търсене на по-спокойни полета за хранене.

При мониторинга за пореден път беше видян и фотографиран младият сив жерав, който повече от един месец е в района. Той успешно преживя студените януарски дни в компанията на група пойни и тундрови лебеди, с които се хранеше из нивите край Шабла. Дуранкулашко езеро пък се „отчете” с червеногуши гмуркачи и тръноопашати потапници. Много от зимните гости – нирци, гмурци, потапници вече не са тук, а на север, все по-близо до родните им земи.

Скоро и червеногушите гъски няма да са тук. Надяваме се маркираните с пръстени и сателитни предаватели птици да оцелеят по дългия път на север и да ги срещнем отново на българска земя следващата зима.
 


<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax