избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Актуални новини отпечатай
Нови платформи за световно застрашения къдроглав пеликан [ 2013-02-12 15:12:57 ]

Екип от доброволци на БДЗП изгради две нови наколни дървени платформи за стимулиране гнезденето на световно застрашения вид - къдроглав пеликан. Голяма подкрепа оказаха и експерти от ДПП „Персина“ – гр. Белене. Тази дейност е ключова в дарителския проект на ДПП „Персина“, изпълняван от БДЗП – „Спасяването на Пеликана“.

Двете нови платформи са разположени на територията на Поддържан резерват „Персински блата“, част от Защитена зона „Комплекс Беленски острови“ и Природен парк „Персина“. Те представляват дървени конструкции с обща площ 64 кв. м. покрити с тръстикови снопи. Така в началото на размножителния период на къдроглавите пеликани, новите платформи очакват своите пернати обитатели.

След възстановяването на водния режим на блатата на остров Персин, те се превърнаха в едно от любимите места на пеликаните, които ги използват като място за хранене и почивка по време на своите скитания. В отделни години числеността им може да достигне над 200 индивида. Ето защо дейности по изграждане на платформи в блатата на острова за този световно застрашен вид са предвидени в Националния план за действие за опазване на къдроглавия пеликан в България, който беше одобрен скоро.Към момента единствената колония на пеликаните в страната ни се намира на територията на езерото Сребърна.

Проектът „Спасяването на Пеликана” е класиран на първо място и награден от Дарителската програма на Мото – Пфое за опазване на природното и културното наследства на България – 2011.

За повече информация:
Свилен Чешмеджиев – ръководител на проекта
0878 599 383, svilen.cheshmedjiev@bspb.org

Къдроглавият пеликан (Pelecanuscrispus)
е един от двата вида пеликани, срещащи се в страната и един от най-застрашените видове птици. Едра птица, чийто размах на крилете достига до 330 см. Обитава блата и езера, обрасли с тръстика. Храни се с риба. Гнезди на колонии. У нас се размножава единствено в резервата „Сребърна“ - около 120 двойки, а по време на миграции и зимуване се среща по река Дунав и Черноморието. Сред основните заплахи за пеликаните са унищожаването на влажните зони, безпокойството и бракониерския риболов в местата за гнездене. Защитен вид, включен в Червената книга на България.
 


<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax