избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Актуални новини отпечатай
Световния ден на влажните зони в Русе [ 2013-02-06 03:54:32 ]

Ученици от СОУ „Христо Ботев” и СОУЕЕ „Св. Константин–Кирил Философ” в гр. Русе се включиха в отбелязването на Световния ден на влажните зони, провело се по инициатива на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и РИОСВ-Русе.

Основната цел на кампанията през 2013 година бе да се повиши обществената отговорност за зависимостта между водата и влажните зони. Какво представляват влажните зони в района на Русе, какви видове птици ги обитават и от какво зависи техния живот и оцеляване бяха въпросите, застъпени в презентацията «Среднозимно преброяване на водолюбивите птици на територия на Русенска област» на експерта по биоразнообразието от РИОСВ-Русе Момчил Петров.

Акцентирано беше върху няколко от типичните видове за района по време на зимната миграция – голям корморан, пеликан, голяма белочела гъска, зеленоглава патица и поен лебед.

За да се дообогатят познанията за значимостта на влажните зони и техните обитатели беше организирана Арт-работилница за акварелен потрет на водолюбива птица.

Изборът на акварел не беше случаен. Основата на техниката е водата и смесването й с боите се контролира от самия художник. По един нестандартен и недиректен начин се внушава идеята, че както учениците «контролират и управляват» водата в своите рисунки, така и възрастните е необходимо да се отнасят към водата в влажните зони, за да ги съхранят и опазят като екосистеми.
 


<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax