избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2012 отпечатай
Близо 20 000 големи белочели гъски са пристигнали от север в езерата на Бургас [ 2012-12-19 14:58:12 ]

В събота три екипа на Българско дружество за защита на птиците в Бургас се включиха в мониторинга на зимуващите в страната ни гъски. Доброволците имаха за цел да проследят числеността на гъските, които зимуват в трите езера на Бургас. Паралелно други екипи в страната ни броиха гъските, които се струпват по поречието на река Дунав и в езерата, разположени около Шабла и Дуранкулак. В този си вид преброяването ще продължи до края на зимата.
В района на Атанасовско езеро и Вая, както и в комплекса Мандра-Пода, сред близо 20 000 големи белочели гъски, които са по-масовия зимуващ вид в страната ни, са наблюдавани и 100 екземпляра червеногуши гъски. Червеногушата гъска е сред застрашените от изчезване в цял свят. Около 40 на сто от световната популация на дребната и красива гъска прекарва зимата на западния бряг на Черно море и по-специално в крайбрежна Добруджа на територията на България и Румъния. Числеността им се увеличава през по-студените зимни дни. Те образуват многочислени ята с големите белочели гъски.
В местата, където прекарват зимата гъските се хранят в земеделски площи, засети със зимна пшеница и ечемик, и в стърнища с ожъната царевица. Периодично през деня птиците прелитат до крайбрежни езера, за да пият вода. Тези водоеми се използват и от птиците за нощувка. В страната ни червеногушите гъски прекарват нощта във водата, обикновено в средата на езерото, но понякога търсят спокойствие и в морето, ако са обезпокоени през нощта. Ако езерата замръзнат, птиците нощуват върху леда.
Сред огромните ята от големи белочели гъски, смесени с отделни екземпляри червеногуши гъски в езерата на Бургас, са видени и много малко на брой сиви гъски, които са друг вид зимуваща гъска у нас.

Мариана Вълчева
Връзки с обществеността
0879 534 016
Life + „Живот за Бургаските езера”
mariana.valcheva@bspb.org
www.bspb.org
№124/17.12.2012г.


<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax