избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2012 отпечатай
Още един царски орел стана жертва на токов удар в Турция [ 2012-12-19 11:46:13 ]

Младият царски орел Крум, който се излюпи тази пролет близо до Сливен, стана поредната жертва на токов удар в необезопасен електрически стълб в Турция. Птицата мигрира в края на октомври на юг, за да прекара зимата при по-благоприятни условия, а движенията й бяха наблюдавани в реално време от експертите на БДЗП, благодарение на поставения й сателитен предавател. В последните дни Крум се намираше съвсем близо до границата със Сирия и нашите вълнения бяха дали няма да пострада от военния конфликт. За съжаление в неделя колегите ни от Турция се свързаха с нас и ни съобщиха, че Крум е бил открит мъртъв в близост до опасен електрически стълб в Югоизточна Турция, близо до град Рейханли, провинция Хатаи.
Крум е един от 22-те млади царски орли, които БДЗП проследява за първи път в България със сателитни предаватели, за да разбере повече за причините за намаляването на популацията на този световно застрашен вид. За последните четири години бяха събрани изключително ценни данни за причините за високата смъртност на вида. Случаите на загиване от токов удар при кацане на необезопасен електрически стълб са най-честите причини за фатален край на младите птици. 7 са доказаните случаи на токов удар само сред маркираните със сателитни предаватели птици.
Сестрата на Крум – Гиргина също загина от ток през септември близо до Сливен. В рамките на проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол БДЗП и „EVN България” обезопасяват най-рисковите ел. стълбове в близост до гнездата на царските орли. Опасностите обаче дебнат орлите не само в България, но и по миграционния път на младите птици на юг. В Турция има изключително много опасни електропроводи, които са причина за смъртта на много едри грабливи птици, включително и световно застрашения царски орел. Преди 3 седмици унгарски орел със сателитен предавател, проследяван от Унгарското орнитологично дружество, загина също при токов удар само на 100 км. източно от мястото, където бе открит Крум.


<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax