избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2012 отпечатай
Броят на малките корморани в езерото Вая тази седмица достигна 8 000 екземпляра [ 2012-12-18 12:28:43 ]

Тази седмица броят на нощуващите на тръстиките на езерото Вая малки корморани достигна 8 000 екземпляра. Това е с около 6 000 птици повече от предишното проследяване на числеността на вида, проведено в началото на декември. Доброволци от Българско дружество за защита на птиците извършват наблюдения върху промяната на числеността на малките корморани на всеки две седмици в местата на техните традиционни нощувки през зимата. Застудяването, не само на север, но и у нас, доведе до пристигането на повече корморани в Бургаските езера.
Броят на малките корморани, нощуващи в езерото Вая, достига до 16 000 екземпляра, което прави мястото най-голямата известна нощувка в страната ни. Така Бургаското езеро се превръща в едно от най-важните места за зимуващите малки корморани в Европа. В България големи числености на малки корморани зимуват още по река Дунав и прилежащите водоеми и притоци, както и в река Марица, където също се извършва броене на нощувките успоредно с това в Бургас.
При залез слънце черните птици започват да се събират на големи ята и да кацат на тръстиките, където ще останат до изгрева на слънцето. Рано сутринта те ще поемат своя път към различни водоеми около Бургас, където ще търсят храна и ще си почиват след закуската и обяда си. Привечер отново ще се завърнат в „хотела” си, където ще пренощуват.
На други места в страната, например по поречията на големите ни реки Марица и Дунав, малките корморани се събират да нощуват на големи, стари и самотни дървета. Това най-често са стари тополи. В Бургас, обаче, малките корморани предпочитат тръстиковите масиви около езерото Вая.
Малкият корморан е вид, които се среща у нас през цялата година. В началото на зимата, когато на север от нас започне да става по-студено и снегът и ледът обхванат обширни територии, много птици слизат на юг, за да търсят храна и да оцелеят при ниските температури.
Бургас с неговите езера, богати на храна, се оказва притегателно и предпочитано място не само за малките корморани, но и за много видове птици, които са застрашени от изчезване в цял свят. Именно тук се събират едни от последните екземпляри и на видове, като тръноопашата потапница, която зимува у нас.


Мариана Вълчева
Връзки с обществеността
0879 534 016
Life + „Живот за Бургаските езера”
mariana.valcheva@bspb.org
www.bspb.org
№123/18.12.2012г.


<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax