избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2012 отпечатай
Продължава мониторингът на малките корморани и денуващите горски ушати сови в Пловдив [ 2012-12-13 10:22:57 ]

Два от най-емблематичните вида за Пловдив – малкият корморан и горската ушата сова постепенно увеличават броя си. По време на редовния мониторинг, извършван от доброволци на БДЗП, който стартира в края на месец октомври се отбелязва постепенно увеличение в численността на зимуващите в града птици. Тогава малкият корморан, който образува зимно струпване край града е бил оценен на 380 индивида, докато по време на последното броене доброволците са установили над 3400 зимуващи корморана.
Другият емблематичен вид - горската ушата сова, която традиционно използва град Пловдив като място за денуване и почивка, е установен за първи път в средата на Ноември с численост от 36 индивида, докато последния мониторинг извършен на 12 декември показва, че на мястото за денувка вече има 104 индивида.
Дългогодишните излседвания показват, че числеността и на двата вида се влияе често от климатичните условия и наличието на снежна покривка, като колкото по-люта е зимата, толкова по-голяма е и числеността на тези видове.
Малкият корморан е включен в категорията слабо застрашен на IUCN, като световната му численост наброява 85,000 – 180,000 индивида. В България видът гнезди основно по поречието на река Дунав, южното ни Черноморие и отделни двойки във вътрешността на страната. Извън размножителния период птиците образуват големи струпвания и нощуват заедно на дървета в близост до водоеми.
Горската ушата сова ловува през нощта, като предпочитана храна са дребни гризачи-мишки и полевки, което ги прави изключително ценни за регулиране на числеността на популациите на дребните гризачи. Като полезна птица, горската ушата сова е включена в Закона за биологичното разнообразие и в приложение III на Бернската конвенция.


<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax