избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2011 отпечатай
Положена е първата платформа за изкуствено подхранване на египетски лешояди [ 2011-12-22 01:30:49 ]

В рамките на стартиралия Life+ проект „Помощ за египетския лешояд” (LIFE10 NAT/BG/000152) започна подготовката на дейността за изкуствено подхранване на двойки египетски лешояди, които гнездят в бедни на храна райони. От самото пристигане на птиците от Африка, двойките ще бъдат подхранвани на специално създадени дървени платформи. Своеобразните площадки за подхранване, ще бъдат поставени на дървета или скали, с цел да бъдат недостъпни за наземни хищници. В средата на месец декември беше изградена първата такава платформа в Източните Родопи.

Между 1 и 2 кг. месо от домашни животни, загинали от естествена смърт (складирано във фризер), ще бъде оставяно на всеки 2-3 дни. Дейността цели стимулиране пристъпването към гнездене на подхранваните двойки и повишаване на гнездовия успех. В последните 8 години 29% от двойките в България не снасят яйца. Причините за това са различни, но изключително значение има наличието на достатъчно храна, която да осигури отглеждане на малките.

Положената през декември платформа ще обслужва двойка в околностите на гр. Маджарово. Въпросната двойка не е пристъпвала към гнездене в предходните 4 години и се надяваме с предоставяне на достатъчно храна да стимулираме птиците да загнездят. Подобни платформи ще бъдат изградени на още 2 места в Източните Родопи и на няколко в Североизточна България, където през 2011 г. бяха отчетени само 8 гнездящи двойки.

Проект „Помощ за египетския лешояд” (LIFE10 NAT/BG/000152) се осъществява благодарение на програма LIFE+ на Европейската комисия и Фондация „Левентис”.

За повече информация:
Ивайло Ангелов
Отговорник природозащитни дейности
ivaylo.angelov@bspb.org
 


Снимка: И. Ангелов Снимка: И. Ангелов Снимка И. Ангелов
Снимка: И. Ангелов Снимка: И. Ангелов Снимка И. Ангелов
<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax