избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2011 отпечатай
БДЗП започна изпълнението на международен LIFE+ проект, посветен на опазването на световно застрашения египетски лешояд [ 2011-12-20 05:10:12 ]

Повече от 20 години БДЗП работи активно за опазването на последните диви лешояди в България, а един от тях - египетският - е свързан по специален начин с историята на организацията като неин най-обичан символ още от създаването й. Ето, че най-после стартира дългоочакван петгодишен международен проект „Спешни мерки за опазване на египетския лешояд в България и Гърция” (LIFE10 NAT/BG/000152) с работно име „Помощ за египетския лешояд”, който се финансира от програмата Лайф+ на Европейката комисия и фондация „Левентис”. В него четири неправителствени организации - Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), Гръцкото орнитологично дружество (HOS), WWF Гърция и Кралското дружество за защита на птиците (RSPB) обединяват усилия за предотвратяване изчезването на вида в България и Гърция.

Пред партньорите стои нелеката задача от реализирането на 28 дейности, които да подобрят състоянието на Балканската гнездова популация на египетския лешояд. Основни насоки на работа ще бъдат разкриването на най-смъртоносните заплахи за вида и изграждането на положително отношение на хората към него и природата като цяло. Макар, че усилията на екипите ще бъдат съсредоточени общо в 27 Натура 2000 зони в България и Гърция, част от проучванията ще ни отведат до основните миграционни пътища и местата за зимуване в Африка и Арабския полуостров.

След обособяването на работните екипи и провеждането на първата партньорска среща в град Маджарово за планирането на началото на проекта, стартираха и част от теренните дейности като маркиране на опасните електрически стълбове от електропреносната мрежа в близост до гнездовища на вида, строеж на платформи за подхранване и срещи с местни животновъди. Други интересни предстоящи дейности в проекта ще бъдат маркирането на млади и възрастни птици със сателитни предаватели, подобряването на скални ниши за гнездене, осигуряване на храна по време на размножителния период, изграждането на мрежа от сътрудници и местни поддръжници, както и международна мрежа от експерти по вида.

Проект „Помощ за египетския лешояд” (LIFE10 NAT/BG/000152) се осъществява благодарение на програма LIFE+ на Европейската комисия и Фондация „Левентис”.

За повече информация:
Николай Терзиев
Отговорник образователни и комуникационни дейности
nikolai.terziev@bspb.org
 


<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax