избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2011 отпечатай
БДЗП участва в международна среща на координаторите на кампанията „Жива пролет‛ [ 2011-12-08 12:30:51 ]

На 28 и 29 ноември в Прага, Чехия, се проведе двудневна работна среща на координаторите на кампанията „Жива пролет“ (Spring Alive) – представители на партньорските организации на БърдЛайф Интернешънъл от Европа, Африка и Близкия Изток.

По време на срещата участниците представиха в увлекателни презентации опита на своите организации в провеждането на инициативата. На срещата присъстваха и представителите на двете нови държави, които ще се включат в кампанията през 2012 – Казахстан и Босна и Херцеговина. Част от програмата включваше открити дискусии, относно подобряването на популяризирането и финансирането на кампанията в отделните държави и на международно ниво, работата с училища, както и нови целеви групи, като представители на бизнеса, учени и възрастни хора.

Координаторът на кампанията „Жива пролет“ за България – Анна Станева – разказа за опита на БДЗП в провеждането на природозащитни събития в близост до или на територията на орнитологично важни места (ОВМ). Обсъдени бяха идеи за използване на кампанията за популяризиране на ОВМ мрежата, създадена от БърдЛайф Интернешънъл.

Изключително интересна бе презентацията на д-р Петр Вожишек – координатор на паневропейската схема за Мониторинг на обикновените видове птици (МОВП), който разказа за въздействието на климатичните промени върху птиците и представи възможностите „Жива пролет“ да бъде не само образователна кампания, но и научно изследване на миграцията.

„Жива пролет“ е Интернет-базирана кампания за проследяване пролетната миграция на пет целеви вида птици, наричани още предвестници на пролетта – белия щъркел, селската лястовица, черния бъзролет, кукувицата и пчелояда. От тази година на Интернет сайта на кампанията можете да проследите настъпването на пролетта в Африка, или с други думи – кога птиците гнездящи на европейския континент достигат местата си за зимуване. За да научите повече за „Жива пролет“ посетете www.springalive.net


<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax