избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2011 отпечатай
Разкрит е колекционер на яйца на редки видове птици [ 2011-12-07 03:02:41 ]

При направена специализирана акция на Областна дирекция МВР – Бургас е разобличен колекционер на яйца на редки видове птици. Това е първият подобен случай, разкрит в България. Голямото престъпление срещу дивата природа е разкрито, благодарение на помощта, оказана от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Кралското дружество за защита на птиците от Великобритания (RSPB).

Претърсен е апартамент на британски гражданин, който живее в Бургас. При обиска са открити и иззети яйца от различни видове редки птици, защитени от българските и европейски закони, Открити са и екипировка за катерене, уреди за обработка на яйца, фотографска техника, и дневници с информация.

Специално за случая в Бургас пристигна г-н Гай Шорок, дългогодишен служител на британската полиция и понастоящем завеждащ отдела „Престъпления срещу птици” на RSPB, откъдето първоначално се получи информация за бракониера. След това информацията е предадена през британската полиция на българската полиция.

„Образувано е досъдебно производство по чл. 278г от Наказателния кодекс. Извършени са процесуални действия като в хода на претърсването са установени и иззети веществени доказателства, сочещи престъпната дейност на лицето. В момента се осъществяват още процесуални следствени действия и се назначават различни видове експертизи с цел цялото документиране на престъпната дейност”, каза Калоян Калоянов, заместник директор на ОД МВР - Бургас.

„Колекционирането на яйца на редки птици е специфичен вид престъпление срещу природата, което може да нанесе огромни щети върху популацията на застрашените видове птици. Ограбването на гнездата (яйца и малки) е една от причините за неблагоприятното състояние на много видове дневни грабливи птици и за реалния риск за изчезване на някои от тях от територията на България, какъвто е случая с ловния сокол“ коментира Димитър Градинаров, който координира работата на БДЗП по проблемите на посегателствата срещу дивите птици. Българско дружество за защита на птиците инициира обществени обсъждания и оказва подкрепа на институциите в работата им по темата за престъпленията срещу природата в рамките на LIFE+ проекта „Опазване на царския орел и ловния сокол в България в ключовите за тях места от мрежата Натура 2000 в България”. Настоящите разкрития са резултат от упоритата работа на БДЗП и RSPB срещу различните форми на бракониерство, за която имаме пълното съдействие на полицейските служби в България и Великобритания.


<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax