избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2011 отпечатай
БДЗП е партньор в проект по опазване на малката белочела гъска [ 2011-12-06 11:01:43 ]

В началото на октомври стартира Лайф + проект за опазване на малката белочела гъска по европейския й миграционен път. Проектът е международен, като БДЗП е асоцииран партньор и ще отговаря за изпълнение на дейностите в България.

Водещ партньор в проекта са Гръцкото орнитологично дружество, партньор на Бърдлайф в Гърция. Другите партньори по проекта са: Национална фондация за аграрни излседвания – Гърция, Министерство на околната среда, енергията и климатичните промени – Гърция, Дирекцията на Национален парк „Хортобаги“ – Унгария, АЕВА, WWF – Финландия и Метсахалитус – Финландия.

Проектът е на обща стойност над 2 млн евро и ще продължи до 2016 г. В този период екипът на проекта ще изпълни 24 консервационни дейности, с които да спре рязкото намаляване на феноскандинавската популация на малката белочела гъска. Тя е световно застрашен вид и е в Червения списък на IUCN е в категорията „уязвим“. От направените проучвания става ясно, че основен проблем за този вид е бракониерството и безпокойството по време на размножителния период. Днес от феноскандинавската популация са останали само около 20 двойки, като тази година популацията наброява едва 69 индивида. В България експертите от БДЗП ще картират всички места за престой и хранене на вида и ще разработят и приложат схема за борба с бракониерския отстрел. В рамките на проекта ще бъде разработен и в последствие приет, план за действие за вида в България.

За повече информация:
Добромир Добрев,
Ръководител проект
dobromir.dobrev@bspb.org


<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax