избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2011 отпечатай
Нов фонд на ЕС за рибарството претендира да е в полза на устойчивото развитие [ 2011-12-05 16:42:23 ]

Европейската комисия прави стъпка към постигане на устойчив риболов и в подкрепа на морските екосистеми с пренасочване на субсидиите на ЕС за рибарството, като същевременно увеличава условията и прозрачността на новия фонд. Тревожен е фактът, обаче, че голяма част от фонда може да бъде потенциално използван за финансиране на неустойчиви аквакултури и за продължаването на свръхулова.

"С повече от 200 000 птици, които умират всяка година като съпътстващ улов и огромните количества изхвърляна риба по време на улова, БърдЛайф Европа се радва да види подкрепа за подобряване на селективността на риболовните средства. Въпреки това са необходими по-добри и сигурни превантивни мерки, за да се гарантира, че под завеса от необходими подобрения, ЕС няма да продължи да подкрепя модернизацията на кораби, които, заради комерсиални цели, могат да доведат рибата до изчезване", коментира Ариел Брунер, ръководител на отдела за европейски политики на Бърдлайф Европа.

БърдЛайф Европа призовава държавите-членки и Европейския парламент да подкрепят инвестиции в здравето на нашите екосистеми, включително морските ареали от мрежата Натура 2000. Трябва да бъдат представени сериозни гаранции, че се поддържат и финансират единствено устойчиви аквакултури и се инвестира в модернизация на риболовни средства, свързани само с практиките на устойчив риболов.


<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax