избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2010 отпечатай
Статия за ловния сокол (Falco cherrug) в България в престижното германско списание Der Falke [ 2010-12-13 12:45:18 ]

Подробна публикация за състоянието и опазването на ловния сокол (Falco cherrug) в България излезе в брой 12 на престижното германско орнитологично списание Der Falke за 2010 година. В статията на базата на данните от Националната банка за орнитологична информация при БДЗП е представена най-актуалната картина на разпространението и числеността на този световно застрашен вид у нас, на основните причини за състоянието му и на предприетите мерки за опазването му. През периода 2006-2010 г. в страната са установени 5-9 двойки ловни соколи, макар да липсват категорични данни за обитавано гнездо. В статията са публикувани и направени в Северна България през 2010 г. снимки на ритуално подаване на храна във въздуха между двойка ловни соколи. Представени са и основните дейности на БДЗП за спасяване на вида, включително тези по проектите, финансирани от Фонда за дивата природа на БиБиСи и Програма Лайф+ на Европейския съюз.

След предаването на статията за печат бяха направени някои нови наблюдения, потвърждаващи предположението за твърде вероятно гнездене през 2010 г. на една или две двойки ловни соколи в страната. Става въпрос за наблюдаван ловен сокол, носещ храна в район, където по-късно има видяни възрастна и млада птици. Установеният пък на 12 октомври 2010 г. до инсталирана от БДЗП изкуствена гнездилка на стълб възрастен мъжки ловен сокол потвърждава правилността на стратегията на нашата организация да спаси вида чрез подпомагане на естествените процеси в дивата му популация. Още повече, че както вече нееднократно беше отбелязвано, точно по такъв начин беше постигнат единственият случай на възстановяване на изчезнал вид птица в България – белоглавия лешояд. Чрез комплекс от мерки, с които през 80-те години на ХХ век БДЗП подпомогна малката група оцелели белоглави лешояди в природата, от 1 размножаваща се двойка популацията беше увеличена на 52 двойки през някои от последните години.

За повече информация:

Петър Янков                                                                                                                                                                                                                                                           petar.iankov@bspb.org                                                                                                                                                                                                                                                                            моб. 0878 599 373

Статията в Der Falke можете да изтеглите оттук


 

Documents to download Size Type
статия 950.54 Kb pdf

<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax