избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2010 отпечатай
Отговорният бизнес в помощ на природата [ 2010-12-10 11:46:41 ]

На 09.12.2010 г. в Националния природонаучен музей беше подписано рамково споразумение за сътрудничество между „Електроенергиен системен оператор” ЕАД (ЕСО) и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). С това се придава официален характер на продължаващото вече шеста година отлично сътрудничество между една от най-значимите държавни компании в областта на енергетиката и водещата национална природозащитна организация. Официалният документ беше скрепен с подписите на инж. Иван Йотов – Изпълнителен директор на ЕСО ЕАД и на председателя на БДЗП д-р Петър Янков.

Споразумението предвижда бъдещо взаимно изгодно сътрудничество, като енергетиците ще продължат да подпомагат опазването на застрашените птици, свързани с високоволтовите електропроводи, а природозащитниците ще им оказват съдействие при решаване на проблеми, които птиците създават на електропреносната мрежа. Главен „виновник” за споразумението е намиращият се на прага на изчезването от България ловен сокол. Този вид е застрашен в планетарен мащаб и поради това е включен в Световната Червена книга. Сред най-значимите причини за критичното му състояние както в света, така и в България, е незаконното улавяне на тези птици за нуждите на соколарството. Затова от 2008 г. БДЗП с подкрепата на Фонда за дивата природа на БиБиСи, а по-късно – и на Програма Лайф+ на Европейската комисия, както и със съдействието на ЕСО ЕАД, започна да разполага специални изкуствени гнездилки по стълбовете от електропреносната мрежа. Там охраната им се „поема” от безкомпромисни 400 000 волта напрежение. Това е начинът, по който в Унгария видът не само е бил спасен, но и броят на двойките се е увеличил от 30 на над 200! Вече има надежда това да се случи и в България – на 12 октомври т.г. за първи път беше наблюдаван възрастен мъжки ловен сокол, кацнал само на няколко метра от една от поставените от БДЗП изкуствени гнездилки! Затова представителите на БЗДП изразиха благодарност за изключително важната подкрепа от страна на ЕСО, която се оказва от ключово значение за спасяването на ловния сокол в българската фауна.

Когато през 2004 г. БДЗП се обърна за съдействие към ЕСО ЕАД в опазването на ловния сокол, за професионалистите-енергетици, управляващи една от най-сложните и сериозни сфери на икономиката на България, идеята бе, меко казано, странна. Стратегически съоръжения с национална важност, каквито са високоволтовите електропроводи и... птички! Но очевидно ръководителите, които е трябвало да вземат решението, са виждали нещата много по-широко. Чувството за корпоративна отговорност си каза думата. Разбирането и желанието за съдействие на най-високо ниво в отлично организираната система на ЕСО ЕАД се пренесе и на регионално и местно ниво. С пълната подкрепа на регионалните структури на ЕСО ЕАД работата започна. Всеотдайно съдействаха и хората по места. За природозащитниците е привично първоначално да ги вземат за такива, които „не са с всичкия си”. Но посветеността и ентусиазмът, с които екипите на БДЗП работят по поставянето на гнездилките, бързо спечелиха енергетиците. Те неизменно помагат, стават част от природозащитните екипи.

Когато е налице корпоративна отговорност, до опазването на природното наследство има само една крачка... А тя спомага и за подобряването на работата на енергетиците. Така ЕСО ЕАД дава отличен пример за компания с модерно мислене, с грижа за природата на България и „зелено” поведение. И със съвсем реален принос за българската природа. Добър пример за предприятията за добив на енергия от възобновяеми източници.

 

За повече информация:

Петър Янков                                                                                                                                                                                                                                                                                       petar.iankov@bspb.org                                                                                                                                                                                                                                                                                  моб. 0878 599 373

 


<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax