избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2010 отпечатай
Наредбата за директни продажби на хранителни продукти, произведени в малки ферми, вече е факт [ 2010-11-26 12:33:33 ]

Селскостопанските производители в Бълагрия вече могат да продават продукцията си директно на потребителя благодарение на инициираната от Коалиция “Чиста храна, честен поминък” Наредба за специфични изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход. Регулацията, инициативата, за която беше поета още в началото на 2009 год., и която премина през редица обсъждания в работни групи и нотификация на Европейската комисия, вече е факт и от 26 октомври официално влезе в сила.


С въвеждането на националните мерки, регулиращи директните доставки на малки количества суровини и храни от животински произход, продукцията на фермерите и малките производители в България може да достига законно до потребителите, а потребителите могат да избират продукти, които отговарят на хигиенните изисквания, не замърсяват околната среда и осигуряват достойно заплащане на фермерския труд.


Министърът на земеделието Мирослав Найденов заяви, че в никакъв случай няма да се допусне отстъпка от качеството, защото контролът е гарантиран и ще се извършва от компетентните органи, както и всички останали оператори за гарантиране безопасността на хранителните продукти. За целта ще се водят специални дневници, а продуктите ще се етикетират и опаковат съгласно изискванията на наредбата.


Правните норми, свързани с преработката на храни във фермите и техните директни продажби, са ангажимент на всяка една страна-членка, като във всички страни от Европейския съюз националното законодателство регламентира преработването на малки количества продукция във фермите и тяхната продажба на крайни клиенти, ресторанти и магазини. Уреждането на нормативната база в тази област ще повиши капацитета на страната ни за усвояване на европейските фондове, предвидени за селското стопанство, и ще даде възможност за разнообразяване както на продукцията от фермите, така и на неземеделските дейности в селските райони.
 


<Назад
 
 
2001-2019 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax