избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2010 отпечатай
Бургас се включва в инициативата Европейски дни на птиците в първите дни на октомври [ 2010-10-01 13:40:13 ]

Бургас е сред няколкото града в страната, в които през първите дни на октомври ще се проведат Европейските дни на птиците. Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) е координатор на инициативата за нашата страна. В Бургас събитието ще се отбележи по традиционен начин. На 2 и 3 октомври (събота и неделя) вратите на природозащитен център „Пода”, стопанисван от Българско дружество за защита на птиците ще бъдат отворени за посетители. Всеки, които иска да стане част от инициативата провеждаща се в редица страни от Стария континент е добре дошъл. През двата почивни дни от терасата на центъра ще се наблюдават птици, като целта е да се съберат данни за видовете, които са видени и тяхната численост. В неделя доброволци на Българско дружество за защита на птиците и всеки един от гостите на центъра, който желае може да подпомогне дейностите му по различен начин, например като се включи в почистването на защитена местност „Пода”, като помогне за подновяване „Пътеката на усещанията” или само се забавлява сред природата.


Провеждането на орнитологичен мониторинг на Бургаския езерен комплекс е също част от инициативите посветени на Европейските дни на птиците. Редовното наблюдение на състоянието на езерата – Вая, Атанасовско и комплексът Мандра – Пода ще се състои в събота. Събирането на данни за числеността на птиците, срещащи се в естествените водоеми около Бургас се извършва на всеки две седмици от месеца в рамките на проект „Живот за Бургаските езера” изпълняван от БДЗП. В мониторинга участие ще вземат специалисти – орнитолози, както и много млади хора, които се обучават в наблюдението на птици и воденето на орнитологичен дневник.
 

Дните на птиците се отбелязват вече 16 години в редица европейски страни всеки първи уикенд на октомври. В тези дни хиляди природолюбители от цяла Европа излизат по едно и също време сред природата, за да наблюдават птици и да се забавляват. Идеята на дните е да се съберат данни за вида и числеността на птиците едновременно в рамките на два дни от любителите на птици, живеещи на Стария континент. Целта на това събитие е опознаването на птиците и използването на възможността да се обърне внимание на повече хора за нуждата от тяхното опазване като част от европейското и национално природно наследство, както и на значението им за нас хората.
Данните за нашата страна, които ще станат част от европейската база с данни тази година ще бъдат обобщени от екипа на БДЗП в град Бургас. Те ще се събират до ранния следобед в неделя от другите градове в страната, където се провеждат Европейските дни на птиците – София, Варна, Свищов, Хасково и Маджарово.
 

Mариана Вълчева
БДЗП – Бургас
тел: 0879 534 016
http://mariana.valcheva@bspb.org

 
 

<Назад
 
 
2001-2020 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax