избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2010 отпечатай
Уникална фотоизложба "България-Тайван: Пътуване с птиците" [ 2010-09-30 03:14:47 ]

Уникална фотоизложба, наречена „България-Тайван: Пътуване с птиците”, бе открита официално снощи в Природонаучния музей в София. От днес до края на октомври изложбата е отворена за посетители и гости на музея. Експозицията включва 20 снимки на птици от Тайван и 22 снимки на птици от България, които са аранжирани в далекоизточен стил, а инсталацията включва мултимедия, звук и живи растения, които пресъздават екзотичната атмосфера.

Експозицията беше открита от Нейно Превъзходителство посланика на Тайван г-жа Елизабет Чу – самата тя запален бърдуочер, художник и природозащитник. Българските снимки бяха представени от председателя на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) д-р Петър Янков, който пожела в бъдеще да се радваме на птиците преди всичко „на живо” и да обединим международните усилия, за да не допуснем някои видове да останат само спомен от снимките. Директорът на Националния природонаучен музей д-р Алекси Попов изрази радостта си от това да бъде домакин на тази уникална за Музея изложба.

Българската част от експозицията, който включва 22 фотографии беше селектирана след провеждането на фото конкурс. По време на официалното откриване вчера бяха обявени победителите в конкурса. На първо място се класира Ивайло Зафиров със снимката му „Криле”. Наградата му е пътуване до Тайван и участие в Bird Fair. Второ място зае Христо Пешев с творбата си „Хармония в синьо и бяло”, която му донесе като награда фото екскурзия в Източни Родопи. На трето място се класира Борислав Борисов с „Черно и бяло”, който спечели издаване на календар за 2011 г. с негови снимки. Останалите участници, класирани до 10-та позиция получиха като поощрителна награда луксозен албум със снимки на птици от Тайван. Журито имаше нелеката задача да оцени повече от 350 фотографии, дело на над 30 фотографи природолюбители.

Посетителите на експозицията ще имат също възможност да гласуват за Наградата на публиката, чийто носител ще получи дигитален фотоапарат „Olympus”.

Организатори на изложбата „България-Тайван: Пътуване с птиците” са Българското дружество за защита на птиците - партньор на BirdLife International и Представителството на Тайван за Гърция, Кипър и България в партньорство с Националния природонаучен музей – БАН. Медиен партньор на събитието е списание GEO.

Изложбата е част от програмата за отбелязване на 2010 - Международната година на биологичното разнообразие. Целта й е да привлече вниманието към уникалното разнообразие на птици в България и в далечен Тайван, както и върху значението на опазването на птиците и техните местообитания за хората.

БДЗП благодари на арх. Тодор Даскалов – архитектурно студио Фекта за художествения проект за представяне на изложбата и преобразяването на пространството в Музея в жива среда. Арх. Даскалов не само създаде визията за изложбата безвъзмездно, но участва в целия процес на реализацията й.
Благодарим на екипа на студио Мултимедийна Работилница за подготовката на българските снимки и оказаната техническа помощ, както и на Мирослав Енев – разсадник „Мирен” за възможността да пресъздадем истински далеко-азиатски интериор.
Специални благодарности за ръководството и екипа на Националния природонаучен музей, без които реализацията на този проект не би била възможна.За повече информация:

Теодора Иванова, БДЗП
tea.ivanova@bspb.org
0878 599 362

 


<Назад
 
 
2001-2020 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax