избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2010 отпечатай
Международна конференция за опазването на ловния сокол в Европа [ 2010-09-24 10:27:24 ]

Между 16 и 18 септември 2010 г. в Егер, Унгария, се състоя конференция за опазването на ловния сокол (Falco cherrug) в Централна и Източна Европа. Тя бе една от заключителните дейности на изключително успешния унгарско-словашки LIFE+ проект за опазването на вида в Карпатския басейн. Пред участниците от България, Великобритания, Германия, Румъния, Саудитска Арабия, Словакия, Сърбия, Унгария, Хърватска и Чехия бяха изнесени 17 доклада и 9 постерни съобщения за постигнатото в опазването на световно застрашения вид.

Особено впечатляващи са успехите на унгарско-словашкия проект за ловния сокол (2006-2010 г.), финансиран от Програма LIFE+ на Европейския съюз. Освен постигнатото стабилно нарастване на гнездовата популация от над 200 двойки, са установени изключително интересни данни за придвижването на ловните соколи след приключване на гнездовия сезон. Млади птици са достигнали при скитанията си „неочаквани” страни като Беларус и Португалия, където чрез сателитната телеметрия са доказани като нови видове за тези страни.

Най-важния резултат е доказаният сигурен начин за опазване на вида чрез комплексни мерки, насочени към соколите в дивата природа – чрез подобряване на местообитанията, хранителната база, местата за гнездене чрез изкуствени гнездилки, сигурността на птиците от токови удари, правоприлагането и т.н.

Беше представен и новият международен LIFE+ проект (2010-2014 г.) за ловния сокол, където България чрез БДЗП участва заедно с експертите за вида от Румъния, Словакия и Унгария в продължаването на мерките за опазване на дивата популация на вида.

БДЗП взе участие в конференцията с два доклада. Единият аргументира стратегията на БДЗП за спасяването на ловния сокол от изчезване в България (изнесен от Петър Янков), а другият (от Димитър Градинаров в съавторство с унгарски експерти по вида) представи историята на младия унгарски ловен сокол Карсци (Карчи), който прекара 36 дена в района на Кубрат, преди да престане да излъчва сателитни сигнали. Можете да изтеглите презентациите от тук http://www.saveraptors.org . Дейностите за ловния сокол в България са финансирани от програмата LIFE+ на Европейския съюз и от Фонда за дивата природа на BBC.

Доклади от България представиха и колегите от Спасителния център за диви животни на “Зелени Балкани” Елена Кметова и от БАН Димитър Рагьов.

Вижте още снимки от конференцията в рубриката Галерия, Ловен сокол.
 

http://www.saveraptors.org/gallery.php?type=image&cat=2&subcat=0


<Назад
 
 
2001-2020 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax