избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2010 отпечатай
Царското орле Драго продължава своята миграция на юг [ 2010-09-23 17:30:09 ]

Малкото царско орле Драго, на което през юли Българското дружество за защита на птиците постави сателитен предавател, продължава своята миграция на юг. То се намира вече до град Ескишехир в азиатската част на Турция, на около 200 км. югоизточно от Бурса. Драго е първото от излюпените тази година царски орлета, което са отправи на миграция (виж сателитната карта, Драго е отбелязан с тъмно оранжево). Още едно орле с предавател - Дарик II, също потегли на юг и в момента се намира около град Текирдаг в европейска Турция.


Останалите им събратя са все още в България. Те обикалят югоизточните части на страната и също се подготвят за миграция на юг. Младите птици се излюпиха само преди 5 месеца. Докато бяха по-малки живееха в гнездата със своите родители, които ги учеха да ловуват и да се справят с препятствията. След това се отделиха от възрастните орли и започнаха да се подготвят за самостоятелен живот. Младите царски орли извършват т.нар. "скитания", които обикновено ги отвеждат на юг. Те са нещо като пътуващ университет, в който птиците се научават да оцеляват.


Всички тези данни станаха достъпни на българските учени благодарение на мащабния проект LIFE+ Save the Raptors, който се финансира от ЕС. В рамките на този проект за първи път у нас бяха поставени сателитни предаватели на 14 млади царски орела - седем през 2009 г. и още седем тази година. Така учените научават нови факти за живота на царските орли, опасностите, пред които са изправени, местата, които посещават най-често, както и причините за високата им смъртност.
 


<Назад
 
 
2001-2020 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax