избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2010 отпечатай
Центърът за костенурки отвори врати за посетители [ 2010-09-20 11:05:18 ]

На 10 септември 2010 г. отвори врати за посещение първият по рода си център за размножаване и рехабилитация на сухоземни костенурки в България. Базата се намира в село Баня, община Несебър и е изградена от фондация „Геа Челониа“ с финансовата подкрепа на Програмата за малки проекти на Глобалния Екологичен Фонд. Официални гости на откриването бяха зам. кмета на община Бургас с ресор екология – г-жа Атанаска Николова и директора на РИОСВ – Бургас – г-н Бойчо Георгиев, представители на ПМП на ГЕФ – Велеслава Абаджиева и Милена Игнатова, херпетолози от Германия и САЩ, представители на българската научна общност в областта на херпетологията.


Подобни центрове съществуват отдавна по света. Иво Иванчев - управителят на Фондация “Геа Челониа”, е съсредоточил усилията на екипа си към опазване и изучаване на двата вида сухоземни костенурки, срещащи се на територията на нашата страна - шипобедрена и шипопашата. Една от задачите на центъра е свързана с провеждане на обучителни и информационни дейности.


В центъра посетителите могат да наблюдават различни по възраст костенурки от двата вида – от новоизлюпени до достигнали над 50-годишна възраст. В момента са настанени над 100 костенурки за временно отглеждане, рехабилитация и размножаване. Те пристигат от цялата страна, при необходимост биват лекувани и след възстановяването им се връщат в природата. Постоянното отглеждане и размножаване се допуска само за костенурки, чието връщане в природата е нецелесъобразно.


Двата вида са световно застрашени и са приоритет за опазване от българския закон за биологичното разнообразие и редица международни конвенции. Улавянето, притежаването и търговията с костенурки е забранено и наказуемо.
 


<Назад
 
 
2001-2020 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax