избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2010 отпечатай
Кръгла маса за превенция на горските пожари се състоя в Хасково [ 2010-09-17 14:50:16 ]

БДЗП и проектът LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол взеха участие в кръгла маса на тема "Превенция на горските пожари". Събитието се състоя в Областната администрация на град Хасково, като един от регионите в страната с най-голям брой пожари годишно, най-вече поради климатичните особености - високи летни температури и малки количества валежи.

По време на състоялата се дискусия между институциите, представителите на БДЗП изтъкнаха допълнителното влошаване на проблема в следствие на залесяването на терени с нехарактерни иглолистни дървесни видове, големите площи запустели селскостопански земи, които при целенасочена подкрепа на животновъдството, лесно биха се превърнали в пасищни зони с нисък риск поради малката биомаса за горене, ерозията на почвата.

Участниците заявиха готовност да си сътрудничат и за в бъдеще и се обединиха около общото становище за необходимост от подобряване на материалната база на огнеборците и използването на превантивни мероприятия (като образователни кампании сред местното население и изграждане на противопожарни пояси). Целта е да се сведат до минимум човешките жертви, да се намали загубата на биологично разнообразие в един от най-ценните в биологично отношение региони на страната и да се минимализират материалните щети, възлизащи на милиони левове годишно.
 


<Назад
 
 
2001-2020 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax