избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2010 отпечатай
Експерти от БДЗП намериха загинали от токов удар птици в района на Бургаските езера [ 2010-09-14 04:01:39 ]

Двадесет и една птици загинали от токов удар в района на Бургаските езера намериха експерти от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Най-много са откритите тела на бели щъркели – 18 на брой, намерили смъртта си след сблъсък с електропреносната мрежа, разположена в близост до Атанасовското езеро. Благодарение на съдействието на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите – Бургас (РИОСВ), труповете на птиците бяха извозени за изгаряне в екарисаж.
Две малки бели чапли и една речна чайка са също сред жертивите от токов удар. Това са първите намерени мъртви птици за тази година, в резултат на извършваните всеки месец проучвания на потенциално опасните за тях електрически стълбове около трите бургаски езера – Атанасовско, Вая и комплекса Мандра – Пода. Наблюденията се правят по проект «Живот за Бургаските езера» финансиран от ЕС по програма LIFE+.
Обхожданията на електропреносната мрежа се извършват, за да се събере достатъчно информация, която след анализ ще позволи да се набележат конкретни мерки за намаляване на една от сериозните заплахи и причини за смъртта на много видове птици застрашени от изчезване в световен мащаб.
В рамките на изпълняваният от БДЗП проект, проучванията ще продължат и през следващите три месеца до края на годината. Това е времето, когато езерата на Бургас приютяват много птици, пътуващи към зимните си квартири на юг от нашата страна прелитайки по невидимата магистрала Виа Понтика.
Българското дружеството за защита на птиците вече получи подкрепа в работата си по проучване на потенциално опасните електрически стълбове от страна на електроразпределителната компания EVN. Експерти орнитолози и специалисти от електрическата компания ще работят заедно за събирането на необходимите данни, нужни при разработването и прилагането на мерки за изолиране на най-опасните електрически стълбове. В този етап от съвместната ни работа ще бъдат приложени едни от най-добрите световни практики в тази област.

Мариана Вълчева
Връзки с обществеността
0879 534 016
Life +
„Живот за Бургаските езера”

mariana.valcheva@bspb.org    

http://www.bspb.org<Назад
 
 
2001-2020 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax