избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2010 отпечатай
Започна миграцията на младите царски орли [ 2010-09-10 05:20:55 ]

Младият царски орел Драго, на който БДЗП постави сателитен предавател в началото на юли, се отправи на юг, където ще прекара зимата. Чудото на миграцията се разбулва благодарение на модерните технологии за сателитно проследяване, които се използват за първи път в България в рамките на проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол на БДЗП, финансиран от ЕС.

Драго е едно от седемте малки орлета, на които това лято бяха поставени предаватели. Те са натоварени с мисията да носят малкото устройство на гърба си и по този начин да помогнат за опазването на своя световно застрашен вид. Предавайки данни за движенията, заплахите и причините за смъртността, малките орлета разкриват много ценна информация, която до момента оставаше скрита за учените. През 2009 г. в рамките на същия проект бяха поставени предаватели на други 7 млади царски орела и така общият брой на птиците, които БДЗП следи достигна 14.

Орлето Драго, което беше осиновено от водещия Интернет портал Дир.бг се излюпи през май в Западна Странджа. През август птицата започна да прави самостоятелни обиколки и по-големи преходи до Бургас, Тунджа и дори до Одрин. В края на август Драго осъществи смел преход на юг, като стигна до брега на Мраморно море, но се върна отново в България. Наскоро орелът пое отново на юг и сега се намира почти до Истанбул.

Останалите събратя на Драго с предаватели в момента проучват териториите в близост до турската граница. Любо и Дарик II се намират близо до Одрин, а Буря и Станчо - в района на Свиленград. Най-малките царски орлета с предаватели - Шаци и Езра, все още се обучават и летят в близост до родното гнездо.
 


<Назад
 
 
2001-2020 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax