избор на език      |
 
 
НОВИНИ
Актуални новини
Архив 2012
Архив 2011
Архив 2010
Архив 2009
Архив 2008
Архив 2007
Архив 2006
Архив 2005
Архив 2004
Архив 2003
ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН НА БДЗП
Запишете се в електронния бюлетин на БДЗП, за да получавате актуална информация директно на Вашия емейл адрес
запиши се от тук >>
БДЗП във Facebook и Twitter
повече >>
Египетските лешояди "на живо"
повече >>
Сателитно проследяване на царски орли
повече >>
Сателитно проследяване на морски орли
повече >>

Начало > НОВИНИ > Архив 2010 отпечатай
Как протече среднозимното преброяване на водолюбивите птици в Североизточна България [ 2010-01-19 16:44:12 ]

Тази година в среднозимното преброяване на водолюбивите птици в Североизточна България се включиха над 40 доброволци на БДЗП от цялата страна, както и служители от регионалните служби на МОСВ.

По време на инициативата в района на Шабленско и Дуранкулашко езера бяха наблюдавани над 90 хиляди гъски, сред които и представители на световно застрашения вид - червеногуша гъска (23 000). Над 35 вида водолюбиви птици бяха установени по време на 3-дневното преброяване. Сред тях бяха и застрашени от изчезване видове като: малкия и качулатия корморан, белооката потапница, къдроглавия пеликан, пойния лебед. Общият брой на наблюдаваните гъски в мониторираните водоеми е 120 000.
Освен водолюбивите птици, ентусиастите преброяваха и хищни и пойни птици.

Тревожен е фактът, че по време на наблюденията бяха установени множество нарушения на Закона за лова и Закона за биологичното разнообразие. В района на с. Звездица бяха намерени 5 простреляни големи корморана, 1 малък корморан и 1 белочела водна кокошка. Друг от доброволческите екипи откри два убити обикновени мишелова, а край плажа на Шкорпиловци беше наблюдавана стрелба по обикновени скорци, в непосредствена близост до защитен вид, какъвто е немият лебед.

Особено силна е ловната преса в района на езерата шабленско и Дуранкулашко, където са установени две убити и над 10 простреляни големи белочели гъски.

Ловът, бракониерството, безпокойството от страна на човека и замърсяването на водните басейни са сред най-сериозните заплахи за местообитанията и популациите на дивите птици.

Благодарим на всички, които допринесоха за осъществяването на инициативата в България за 20-та поредна година!


<Назад
 
 
2001-2020 Българско дружество за защита на птиците. Webrix | Pillax